Osamdesetak građana Spinuta u prosvjedu za semafor

Oko 80 građana Spinuta i Varoša, među njima najviše roditelja i djece, okupilo se na današnjem prosvjedu kojim se željelo upozoriti Grad Split na potrebu što hitnijeg postavljanja semafora na križanju Matoševe, Nazorove i Rendićeve. Prosvjed se održao unatoč nedavnim obećanjima iz Banovine da će se sljedeće godine radi podizanja razine sigurnosti na toj kritičnoj točki – postaviti vertikalna signalizacija. Nije zgorega spomenuti da su splitski čelnici već tko zna koliko puta do sada obećavali isto.

Koliko je križanje problematično, tek donekle otkriva statistika, koja je u posljednjih 10 godina tamo zbrojila 22 prometne nesreće, u kojima su četiri osobe teže stradale. Neusporedivo dojmljivija su iskustva tamošnjih prolaznika, koji su svi od reda istaknuli da je raskrižje krajnje nepregledno, te da je potrebno dobro promotriti situaciju prije nego li se krene pješačkim prijelazom. Cijelu stvar čine gorom a tko drugi nego splitski vozači koji se ne mogu podičiti zavidnom prometnom kulturom, kao ni opreznom vožnjom.

“Svaki dan ovdje s glavom u torbi pretrčavam cestu, gledajući hoće li mi se itko smilovati. Baš prije dva dana me skoro pokupilo vozilo, a ja sam bila na pješačkom prijelazu”, kazala nam je Marijana, stanovnica Spinuta i majka dvoje petašića Osnovne škole Marjan. Svoju djecu ne pušta same preko ceste, a nerijetko cestu prelazi dalje od križanja, time i van “pješačkog”, i to zbog neusporedivo bolje preglednosti. Također, upozorila je da na tom mjestu nije lako upravljati automobilom, jer je pri uključivanju iz Rendićeve ili Nazorove u preprometnu Matoševu – teško uočiti pješaka. Postavljanje semafora stoga vidi kao jedino rješenje.

Kako je naglasio Andrija Čaljkušić, predsjednik Vijeća Gradskog kotara Spinut, “godinama se na ovom križanju traži postavljanje semafora, ali ta obećanja, koja su do sada davana isključivo Kotarskom vijeću – nisu ispunjena”. “Stoga smo unatoč nedavnom obećanjima iz Grada željeli na ovaj način, okupljajući građane, skrenuti pozornost gradskih službi na nužnost postavljanja semafora”, kazao je Čaljkušić. Naglasio je kako se u okruženju nalaze dvije osnovne škole, devet srednjih škola, nekoliko fakulteta i studentski dom, a time i velik broj mladih ljudi koji “pretrčavaju” ovo križanje.

“Iz Grada su obećali da će početkom iduće godine postaviti semafor, a za to bi se izdvojilo oko pola milijuna kuna. Mi smo predložili inteligentni semafor koji ne bi usporio promet a povećao bi sigurnost”, kazao je Čaljkušić napomenuvši da je i bivši saziv kotarskog vijeća više puta predlagao semafor kao rješenje. Kako je dodao, iz Banovine ga je neki dan zvao Pave Zaninović iz Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, koji je želio znati zašto se prosvjed održava unatoč obećanjima iz Grada. “Kada bi mi odustali od prosvjed, sve bi bilo kao i prije”, uzvratio mu je Čaljkušić.

I.M.

0 comments