Okrugli stol o prizivu savjesti u medicini

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini organiziraju  okrugli stol Pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koji će se održati u utorak, 14. lipnja 2016. u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, s početkom u 11 sati. Očekivano trajanje 2 sata.

Uz partnerstvo s Udrugom AKTIVA i uz podršku Platforme 112, CESI i Inicijativa liječnika/ica ovim okruglim stolom žele upozoriti javnost na aktualne i direktne prijetnje koje ugrožavaju pravo žena da slobodno, odgovorno i samostalno odlučuju o rađanju djece bez pritisaka i prisile.

“Pobačaj na zahtjev žene očigledno je glavna meta napada na seksualna i reproduktivna prava žena, koji, u ime zaštite embrija, vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu. Ako se ženama oduzme pravo na autonomiju, dostojanstvo i izbor u vezi prekida trudnoće, a sve u cilju zaštite ploda, tada postaju mogući prisilni medicinski zahvati na tijelu žene i otvara se put kriminalizaciji žena zbog, primjerice, spontanog pobačaja ili rođenja mrtvog novorođenčeta”, stoji u pozivu organizatora.

Na okruglom stolu će se govoriti o situaciji u Republici Hrvatskoj i ukazati kako nas neokonzervativni trendovi vraćaju u prošlost kada su žene umirale zbog nesigurnih pobačaja, ali i upozoriti na moguće strašne scenarije koji su se dogodili u nekim zemljama u kojima ženama prijeti kazna zatvora čak i u slučajevima spontanog pobačaja i gdje se utvrđuje njezina odgovornost za spontani pobačaj.
Okrugli stol tematizirati će važnost prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece i prijetećim posljedicama ograničavanja ovog prava, a govornice/govornici su:

- Dr.sc.Branka Galić, Filozofski fakultet u Zagrebu: Uvod – Regresija ženskih reproduktivnih prava u RH: umjesto poštivanja, derogiranje i opstruiranje

- Doc.dr.sc. Dubravko Lepušić: Prisilna trudnoća

- Daniela Drandić, Udruga RODA: #PrekinimoSutnju – nasilje i kršenje prava rodilja u hrvatskim rodilištima

- Dr.sc. Gorjana Gjurić: Pravosudna i medicinska prisila nad ženama u trudnoći i porodu

- Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Iskustva Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u ostvarivanju reproduktivnih prava žena

- Karolina Wieckiewicz, pravnica i aktivistkinja za seksualna i reproduktivna prava, Poljska: Iskustvo zemlje u kojoj je pobačaj zabranjen – posljedice restriktivnog zakona u Poljskoj

- Dr.sc. Jasenka Grujić: Kako unaprijediti spolno i reproduktivno zdravlje i prava žena?

Okrugli stol će moderirati novinarka Helena Puljiz, a u programu će sudjelovati glumica Natalija Đorđević i pjesnikinja Sandra Anina Klarić.

A.B.

0 comments