Odgođeno suđenje za zločine u Lori

Pripremno ročište za vojne policajce optužene za ratni zločin u Lori, koje je trebalo započeti danas, odgođeno je zbog bolesti odvjetnika. Kroz ovaj logor je u razdoblju od 1992. do 1996. prošlo više od 1 000 zatvorenika iz Splita, Dalmacije, obližnje Bosne i Hercegovine, ali i tadašnje Jugoslavije.

Pripremno ročište za vojne policajce koji su optuženi za ratni zločin u Lori odgođeno je zbog bolesti odvjetnika Vinka Gulišije koji brani jednog od pet optuženih –  Anđelka Botića.

Uz njega, optuženi su Tomislav Duić, tadašnji zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, njegov zamjenik Tonći Vrkić, te vojni policajci Ante GudićAnđelko Botić i Emilijo Bungur. Terete se za smrt zarobljenika Dušana JelićaBojana Vesovića i Vlade Savića preminulih od posljedica torture te za nanošenje teških ozljeda još najmanje njih osmorice.

Od brojnih svjedočanstava, prema ovoj optužnici, ukupno je 40 zarobljenika prošlo torture u Lori.

Najava početka suđenja izazvala je sramotne reakcije dijela javnosti koja pod krinkom stručnosti pokušava umanjiti jedne od najvećih zločina recentne povijesti. Dokaz je to da Split još uvijek nije spreman suočiti se sa vlastitom sramotnom prošlošću.

Mali podsjetnik o Lori:

- logor Lora otvoren je po odlasku JNA iz Splita 1992.;

- u ljeto 1992. u Slobodnoj Dalmaciji je objavljen tekst Slučaj Đ.K. u kojem je splitski Srbin opisao petodnevno mučenje koje su nad njim provodili pripadnici 72. bojne Vojne policije;

- logor je bio podijeljen u tri bloka pri čemu su u posljednjem bloku C, nazvanom Blok smrti, boravili neregistrirani zarobljenici nad kojima su vršene torture i zlostavljanja;

- prema podacima iz filma Lora – svjedočanstva Nenada Puhovskog koji je snimljen 2005. godine, kroz ovaj logor je u razdoblju od 1992. do 1996. prošlo više od 1 000 zatvorenika iz Splita, Dalmacije, obližnje Bosne i Hercegovine, ali i tadašnje Jugoslavije.

- od oko 75 osoba zarobljenih u Kupresu početkom travnja 1992. njih 20 je ubijeno ili umrlo od posljedica mučenja;

- u svibnju 1992. u mjestu Budislavini zarobljena je Pločanska skupina, sastavljena od devet rezervista koji su se sami predali, te je sprovedena u Loru;

- logor je do polovice 1993. spadao pod nadležnost 72. bojne Vojne policije;

- 2001. godine pojavila se optužnica protiv osmero stražara Lore -  Tomislava Duića, Tonča Vrkića, Miljena Bajića, Josipa Bikića i Davora Banića, Emilia Bungura, Ante Gudića i Anđelka Botić.

- Županijski sud u Splitu je 2002. godine oslobodio optuženike svih optuži, no Vrhovni sud je poništio tu odluku. Dana 2. ožujka 2006. godine, sutkinja Spomenka Tonković, objavila je presudu, kojoj je optuženik Tomislav Duić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, Vrkić na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, Banić na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina, Bajić na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina, Bikić na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina, Bungur na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina, Gudić na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina a Botić na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina.

- Dalmatinski komitet za ljudska prava podnio je Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv bivše supruge ondašnjeg upravitelja Lore Tomislava Duića, Tanje Belobrajdić (u to doba Duić) zbog ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika. Prijavu je podignuo “zbog osnovane sumnje da je u razdoblju od početka travnja do sredine kolovoza 1992. u prostoru VIC-a Lora u Splitu, u kojem su bili smješteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vrijeđala njihovo osobno dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima”.

S.T.

0 comments