Od Zoološkog vrta do restorana usred Marjana?

Iza sasvim opravdanog izmještanja napaćenih životinja iz ruine od splitskog Zoološkog vrta, najvjerojatnije se skriva još jedna komercijalizacija javnog dobra. Daleko od javnosti, naime, djeluje u veljači osnovano Povjerenstvo za izmještanje životinja iz Zoološkog vrta na Marjanu, koje unatoč odlukama Gradskog vijeća od prošle godine, kako se čini, nastoji što prije zatvoriti tu ustanovu. Takva sumnja izražena je na jučer održanoj tribini Od zoološkog vrta do parka dalmatinskih domaćih životinja, a kako su poručili iz Koordinacije “Splitski tovari”, koja okuplja dvadesetak splitskih udruga, građani su spremni na pružanje otpora, isto kao i u slučaju Prve vode.

“U namjere i motive aktualnih splitskih vlasti počelo se sumnjati kada se otkrilo da je pod velom tajnosti napaćeni medvjed odvezen u utočište medvjeda Kutarevo, ‘što je zapravo pozitivna priča’”, kazao je Srđan Marinić iz Društva Marjan, a i kada je Lovro Rumora kao član Povjerenstva javno izjavio da će se sve životinje izmjestiti, što nije utanačeno odlukom Gradskog vijeća od listopada prošle godine, kao i zaključkom gradonačelnika Ive Baldasara o osnivanju ovog tijela.

“Premda Povjerenstvo ima mandat samo za izmještanje životinja kojima nije mjesto u zoološkom vrtu, u međuvremenu je ono počelo promišljati o budućim sadržajima u tom prostoru. A takvo što ne bi trebalo proći bez stručne valorizacije i bez da se u to uključe sami građani Splita”, upozorio je Hrvoje Cokarić iz KUU Uzgon. Nedugo nakon toga, kako je dodao, iz Banovine su stigle informacija da će se provesti pozivni natječaj kako bi se definirala buduća namjena cijelog kompleksa.

U samoj pak prošlogodišnjoj odluci Gradskog vijeća stoji da se “zadužuje ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan za izradu stručne studije i prijedloga uređenje ukupnog područja PŠ Marjan sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, a posebno u odnosu na područje i lokaciju Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta”, a kako je upozorio Marinić, nije moguće odlučivati o sudbini kompleksa Zoološkog vrta i Prirodoslovnog muzeja bez takve stručne podloge. Što je sa stručnom studijom i je li u pripremi, Marinićevo je pitanje na koje Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove, jučer nije htio odgovoriti, nego je tek uzvratio kako u toj odluci nigdje nije naveden rok, kao i da za svoje postupke odgovara isključivo poslodavcu – Gradu Splitu. Pritom je valjda zaboravio da Grad Split zapravo predstavlja Splićane koji i za njegovu plaću izdvajaju vlastiti novac.

Sada već očigledno (a samo još jedno!) odbijanje informiranja i sudjelovanja javnosti u donošenju odluka po pitanju Zoološkog vrta, kako je naglasila Patricija Granić iz Udruge Sunce, izravno se kosi s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, kojeg je donijela Vlada za vrijeme premijerke Jadranke Kosor. Stoga, “više ne znam je li iskrena namjera da se izmjeste životinje i da se napravi autohtoni zoološki vrt ili je netko bacio oko i želi napraviti restoran. Uvjeravaju nas da će to biti mediteranski vrt ili tematski park, ali hoće li to biti tako, u to ne mogu biti sigurna”, kazala je Granić.

Ujedno, podsjetila je na pravno obvezujuću odluku splitskog Gradskog poglavarstva donesenu 1. prosinca 2006. godine. Tom odlukom su “naložena tri zadatka tadašnjem ravnatelju Zoološkog vrta: da se izradi idejni koncept novog vrta, da se pokrene postupak izmještanja jedinki i vrsta koje nemaju adekvatan prostor, primjerice egzotične životinje, ptice močvarice i patke koje bi trebale imati prikladnije vivarije, te da se ne kreće ni u kakve građevinske radove u smislu proširivanja, osim onih nužnih kako ne bi bile ugroženi životi životinja ili posjetitelja. Ravnatelj Zoološkog vrta po tom pitanju nije napravio ništa. On je pak napravio koncept zoološkog vrta koji u svojoj suštini nije imao nikakve veze s onim zadacima koje mu je tadašnje gradsko poglavarstvo naložilo, i dalje je temeljio koncepciju na lavovima, tigrovima i drugim egzotičnim vrstama”, objasnila je Granić istaknuvši da “nakon toga dolazi do proširivanja kapaciteta, do nabavljanja novih životinja i pritom nikome nije pala glava”

I profesor Nikola Visković smatra da odluka iz 2006. i dalje ima pravnu snagu, pa novonastali pravni okvir vidi i kao “birokratsko lukavstvo, kojim se želi prije svega pokazati kako sam ‘ja sam taj koji je započeo s tim procesom’, a pritom se negira postojeća normativna osnova”. Osim toga, “otpočetka se razmišljalo o izmještanju divljih, neadaptiranih životinja, ali za ostale se nije bilo rečeno da se sele – ovo je prvi put, koliko je meni poznato, da se odlučuje o izmještanju cijelog vrta”, zaključio je Visković. Koharević s druge strane tvrdi da se odluka iz listopada prošle godine naslanja na onu iz 2006., pa sad kome je za vjerovati. Znači li to da će domaće i autohtone životinje “preživjeti” u splitskom Zoološkom vrtu, ostaje za vidjeti. Osim toga, kako je naveo Davor Velagić, predsjednik Upravnog vijeća Zoološkog vrta i član Povjerenstva, nema govora o izmještanju domaćih životinja.

U svakom slučaju, Koordinacija udruga “Splitski tovari” i dalje će ustrajati na realizaciji parka dalmatinskih domaćih životinja. Hoće li se time stvoriti temelji da u nekom budućem Splitu stasa i jedna živa izložba bioraznolikosti Dinarida i Mediterana, naravno, s ciljem očuvanja pasmina svojstvenih ovim prostorima, otkrit će nam skorije odluke kako Povjerenstva, tako i Grada Splita.

“Glavni zadatak zooloških vrtova u svijetu je obnavljanje ugroženih vrsta, odnosno njihova reprodukcija i reintrodukcija na terenu”, pojasnio je Visković, a kako je dodala Granić, u Splitu mora postojati znanstveno-edukacijski vrt, jer “vjerovali ili ne, mnogi misle da je krava ljubičaste boje”. Povrh toga, osim poučan, “tematski park može biti vrlo atraktivan, pa i donositi novac”, poručila je. Prema Cokarićevim riječima, “ovo mjesto ima memorijsku važnost za Splićane, te mora ostati prostor kontakt ljudi i životinja, ali na jedna human način”.

Tribina je završila gotovo pa jednoglasnim zaključkom da su Koharević i Velagić uvjerili prisutne da do izmještanja domaćih životinja neće doći, kao i da će se gradonačelniku Baldasaru uputiti prijedlog da se Patricija Granić iz Udruge Sunce imenuje novom članicom Povjerenstva za izmještanje životinja, a kako bi se glas građana zaista čuo. Isto tako je i najavljeno da ako se vrt u potpunosti isprazni od životinja da bi se  trebalo organizirati masovni prosvjed.

Igor Mušić

17 comments
Vedran Lekić
Vedran Lekić

dobra je to ideja..ako ce majmuni biti konobari

Alen Gasal
Alen Gasal

Ajde recite kojim će bogatunu napravit na Marjanu hotel..a ZOO će prebacit u žrnovnicu ...pas mater

Damir Matkovic
Damir Matkovic

. . :-) . . ljepse je reći ne volim ih . . :-D . . kao sto nebih imao prijatelja , da u kući ima , ptice u krletci . .

Inda Bašić
Inda Bašić

mrzite!? mržnja izjeda..eto več van poila po čunke ;)

Damir Matkovic
Damir Matkovic

. . :-) . . Zoki , uživaj gledati životinje u kavezima . . :-D . . taj nisam i sretan sam , sto Z00a u Rijeci nemamo . .

Zoran A Erceg
Zoran A Erceg

Moj prijatelj Roko Paic piše: "da je divljim životinjama mjesto u divljini, a umjesto Zoo vrta na Marjanu" Moje pitanje: KUNIĆ ? Što s njim? Da li divljeg kunića pustiti u divljinu a pitomog držati u kavezu? Koja je razlika? Govori se o nabavljanju domaćih, dalmatinskih životinja u Zoološki vrt a skriva se podatak da Poglavarstvo grada Splita više godina zabranjuje nabavu domaćih životinja u splitski zoološki vrt???? A sad bi kao dopustili naši glavari nakon što ukinu jednu od najdužih splitskih tradicija. Split nema puno tradicija. Sve je druge tradicije čuvao iako su činile veliku štetu splitskim poreznim obeznicima a ni kriminal nije bio stran.

Zoran A Erceg
Zoran A Erceg

Žao mi je što nisam imao priliku sudjelovati u raspravi o sudbini ZOOloškog vrta na Marjanu. Besramna manipulacija oko Zoološkog vrta traje već više godina i suradnji sa nekim splitskim udrugama koje kriju u toj mačapiji svoj privatni interes. Da bi mogli korektno raspravljati razdvojim svoje emocije od svoga racija. Ne govorimo o tome što bi voljeli već što je interes grada. Kako bi bilo da krenemo od početka? Tko je kompetentan da da svoj službeni stav o tome kakvi uvjeti vladaju na Marjanu u Splitskom zoološkom vrtu? Ja imam službene papire službenih institucija, domaćih i stranih koji su se izjasnili pozitivno o našem zoološkom vrtu. Zašto poglavarstvo grada Splitu tu činjenicu krije kao zmija noge? Da li itko zna da Prirodoslovni muzej u Splitu za svoje projekte u jednoj godini dobije 50.000 kuna. To je TREĆINA iznosa kojeg neka splistka udruga dobije za organizaciju JEDNE foto izložbe koja traje 15 dana i koja ima ISTU posjećenost kao fotoizložba za koju se izdvoji 4000 kuna. Zbog čega taj očiti nesrazmjer. Da li zagovornici zatvaranja Zoološkog vrta znaju da izmještanje životinja košta više miliona. Taj se novac mogao upotrebiti za izgradnju vrhunskog splitskog zoološkog vrata. Ne bih dalje jer sam i ovako pretjerao sa tekstom u dužini

Zoran A Erceg
Zoran A Erceg

Žao mi je što nisam imao priliku sudjelovati u raspravi o sudbini ZOOloškog vrta na Marjanu. Besramna manipulacija oko Zoološkog vrta traje već više godina i suradnji sa nekim splitskim udrugama koje kriju u toj mačapiji svoj privatni interes. Da bi mogli korektno raspravljati razdvojim svoje emocije od svoga racija. Ne govorimo o tome što bi voljeli već što je interes grada. Kako bi bilo da krenemo od početka? Tko je kompetentan da da svoj službeni stav o tome kakvi uvjeti vladaju na Marjanu u Splitskom zoološkom vrtu? Ja imam službene papire službenih institucija, domaćih i stranih koji su se izjasnili pozitivno o našem zoološkom vrtu. Zašto poglavarstvo grada Splitu tu činjenicu krije kao zmija noge? Da li itko zna da Prirodoslovni muzej u Splitu za svoje projekte u jednoj godini dobije 50.000 kuna. To je TREĆINA iznosa kojeg neka splistka udruga dobije za organizaciju JEDNE foto izložbe koja traje 15 dana i koja ima ISTU posjećenost kao fotoizložba za koju se izdvoji 4000 kuna. Zbog čega taj očiti nesrazmjer. Da li zagovornici zatvaranja Zoološkog vrta znaju da izmještanje životinja košta više miliona. Taj se novac mogao upotrebiti za izgradnju vrhunskog splitskog zoološkog vrata. Ne bih dalje jer sam i ovako pretjerao sa tekstom :-)

Seanne Ra Oceanne
Seanne Ra Oceanne

zatvoriti zoo, besmisleni zatvor za nevine životinje koje u dosadi i besmislu vegetiraju radi ljudske zabave sat dva vremena. životinje su bića i imaju pravo na život u skladu sa svojim porijeklom i okruženjem. one nisu naše, kao što nije ni ovaj planet samo naš. ukinimo zarobljeništvo i ropstvo.

Roko Paic
Roko Paic

Ne slažem se s Vama g. Erceg. Ruglo od zoološkog vrta na Marjanu pod hitno treba zatvoriti prvenstveno jer su tamo životinje smještene u zaista groznim uvjetima. Također smatram da je divljim životinjama mjesto u divljini, a umjesto Zoo vrta na Marjanu bi trebalo napraviti pristojne nastambe za sve vrste domaćih životinja. Djeca bi i u tome uživala.

Zoran A Erceg
Zoran A Erceg

Zašto zatvoriti zoološki vrt? Zašto ne omogućiti djeci i nama koji volimo životinje kontakt sa životinjama? Onaj tko ne voli vidjeti životinju u kavezu zašto ne mrzi držanje ljudi u kavezu? To je puno nehumanije. Ukinimo zatvore u ime humanosti. Zabranimo ljudima da vode pse na povodniku. To je nehumanije nego prostrani kavezi za pse.

Zoran A Erceg
Zoran A Erceg

Zašto zatvoriti zoološki vrt? Zašto ne omogućiti djeci i nama koji volimo životinje kontakt sa životinjama? Onaj tko ne voli vidjeti životinju u kavezu zašto ne mrzi držanje ljudi u kavezu? To je puno nehumanije. Ukinimo zatvore u ime humanosti. Zabranio ljudima da vode pse na povodniku. To je nehumanije nego prostrani kavez za pse.

Portal STav
Portal STav

Damir Matkovic, pročitajte tekst :)

Boris Zuvela
Boris Zuvela

Da restoran. I po mogucnosti dozvoljen prolaz mercedesima.

Damir Matkovic
Damir Matkovic

. . :-) . . pa zatvorite taj Z00 . . :-D . . mrzim gradove , koji Z00 imaju . .

Trackbacks