Od kada su podigli kaznenu prijavu, Društvo Marjan “prestalo biti od interesa za Grad Split”

Nakon što su na javnoj tribini obznanili da su podigli kaznenu prijavu protiv Javne ustanove  za upravljanje Park šumom Marjan, Društvo Marjan dobilo je informaciju o smanjenju proračunskih sredstava. Pročitajte temeljem  kojeg dokumenta je donesena odluka te kojim su još korisnicima smanjena sredstva.

“Nastavno na Vaš zahtjev za isplatom sredstava za listopad 2014., sa žaljenjem Vas moramo izvijestiti kako nismo u mogućnosti udovoljiti zahtjevu”, početak je maila koji je dočekao predsjednika Društva Marjan Srđana Marinića dan nakon tribine na kojoj su javno obznanili kako su podignuli kaznenu prijavu protiv Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan. “Naime, prijedlogom Izmjena i dopuna Proračuna Grada Splita stavka ‘Zaštita prirode, Udruge, neprofitne organizacije i pojedinci’, na kojoj su bila predviđena sredstva za ovu namjenu umanjena je za 30 000 kuna pa ta stavka sada iznosi 120 000 kn, a pošto Vam je do sada isplaćeno 112 500 kn, nije moguće izvršiti traženu isplatu“, stoji dalje u istom mailu gradske Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru.

S obzirom na činjenicu da nikakav rebalans nije usvojen na prethodnim sjednicama Gradskog vijeća, nije posve jasno kako su u gradskoj upravi, točnije Službi za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru sigurni da će izmjene biti usvojene. Kako vjerujemo da ne posjeduju kuglu za proricanje budućnosti, zatražili smo ih objašnjenje za provođenje neusvojenih dokumenata kojima se predviđa oduzimanje sredstava za razdoblje koje je već prošlo.

Prijedlog Izmjena i dopuna proračuna Grada Splita za 2014. godinu još nije usvojen na Gradskom vijeću, ali je utvrđen u Gradskoj upravi, te su službe i odjeli dužni ponašati se sukladno utvrđenom prijedlogu. Pravni temelj je Zakon o proračunu i Odluka o izvršenju proračuna koji kažu kako se isplate predviđene proračunom ne mogu izvršiti ukoliko se ne ostvari planirani prihod. I to je uistinu ono po čemu se ponašamo“, stoji u odgovoru Siniše Kuke, pročelnika Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru.

U iščekivanju detaljnijeg pojašnjenja tj. članaka, kojima se regulira provođenje rebalansa za koji se ne zna hoće li uopće stupiti na snagu, gradonačelnik Ivo Baldasar komentirao je novinarima spekuliranje o “odmazdi“ prema Društvu Marjan: “Podržavamo Društvo, ali ne način da nekome dajemo plaću, već za akcije kao što je svojedobno bilo čišćenje Marjana po sektorima, a koje je, iz meni nepoznatih razloga prekinuto“. Osim implicitne poruke ovih redaka kojom se daje do znanja kako se gradski novac može dijeliti za nekakva čišćenja (za koja već pozamašne svote dobiva JU), ali ne i za posao nadgledanja i prijavljivanja nepravilnosti unutar sustava, začuđuje i činjenica manjka komunikacije unutar Banovine.

Naime, u svom odgovoru koji je stigao isto jutro kad je gradonačelnik komentirao raspoređivanje sredstava unutar Društva Marjan, pročelnik Kuko portalu STav jasno je precizirao za što je Društvo Marjan dobilo novac. “Isplate Društvu davale su se u mjesečnim obrocima, po dostavljenom zahtjevu za isplatom: za plaće, za najam prostora i komunalne naknade njima danog prostora na Rivi, za najam prostora i komunalne naknade za prostor u Botaničkom vrtu, za njihove režijske troškove i knjigovodstvo, u ukupnom iznosu od 12 500 kn mjesečno“, precizan je bio pročelnik.

Inače, za ovu udrugu, jedinu kojoj su smanjena sredstva, ove godine osigurano je 150 000 kuna iz gradskog proračuna temeljem Zaključka o osiguravanju sredstava za financiranje redovite godišnje djelatnosti Društva Marjan, a u okviru Programa javnih potreba u kulturi, preciznije “za udruge koje su od interesa za Grad Split“.

Uz Društvo Marjan, to su još Foto klub Split, Glazbena mladež Split, Književni krug i Centar Marulianum. No, kako stvari stoje i sudeći prema novom prijedlogu proračuna koji ide na usvajanje Gradskom vijeću, jedino je Društvo Marjan “prestalo biti od interesa za Grad Split”.

Kako nam je pojasnio, no ne i precizirao o kojim je iznosima riječ, iako smo pitali, u području kulture prema Prijedlogu Izmjena i dopuna proračuna Grada Splita još su umanjeni iznosi za Hrvatsko narodno kazalište, Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište mladih, Staru gradsku vijećnicu, Kulturnu suradnju, Vijeća u kulturi, Hitne intervencije i Kapitalna ulaganja u kulturi.

Zbog čemu je to tako, a nije zbog toga što se vrši pritisak na udrugu, koja je ukazala na potencijalnu korupciju, kako je već rečeno, građani Splita, čiji se novac troši, saznat će na sjednici Gradskog vijeća gdje će se rebalans, nadajmo se prije glasanja i raspraviti.

Mašenjka Bačić

 

1 comments
Mislav Kekez
Mislav Kekez

koji stav Banovine, Louis IV bi bija ponosan

Trackbacks

  1. […] što je gradonačelnik Ivo Baldasar jučer u novinama izjavio kako je “zabrinut” djelovanjem Društva Marjan za koje je mislio da je zaduženo […]

  2. […] 13.11.2014. Od kada su podigli kaznenu prijavu Društvo Marjan prestalo biti od interesa za Grad Spl… […]