Napuštene vojne nekretnine nisu za građane

IPA projekt pod nazivom Javni interes – nije na prodaju, kojim je spojena tema nadzora korupcije na lokalnoj razini s temom obrane i sigurnosti u Hrvatskoj, službeno je okončan izdavanjem publikacije Kome propadaju bivše vojne nekretnine? – Iskustva u Hrvatskoj. Posrijedi je projekt kojeg je Centar za mirovne studije realizirao u suradnji s Transparency International Mađarska, TI jedinica Defence and Security Program iz Velike Britanije, Sveučilištem u Zagrebu (Filozofski fakultet), lokalnim udrugama (Zelena Istra, Eko-Zadar, Cenzura Plus) te udrugom Obris – Obrana i sigurnost.

Prvim dijelom projekta obrađena je transparentnost javnih nabava u obrambenom sektoru RH, dok se drugi dio projekta bavio proučavanjem procesa konverzije vojnih nekretnina, što uključuje i četiri studije slučaja pojedinih odabranih primjera konverzije vojnih nekretnina u Hrvatskoj.Tako su odabrani kompleksi Muzil u Puli, vojarna Samogor u Visu i Stjepan Radić u Zadru te stara vojna bolnica u Vlaškoj. “Istraženi su razvoji faktičkog i pravnog stanja prostora, njihova namjena u vojnim danima, kako su postali nepotrebni oružanim snagama te što je s njima bilo kasnije kada većina takvih nekretnina počinje nezaustavljivo propadati. Pri tome se zanimljivom pokazala činjenica da su otpori lokalnih zajednica žešći i efikasnost procesa konverzije niža što je projekt kojim civilni sektor krene obuhvaćati pojedinu tranziciju prostora – veći”, piše kulturpunkt.hr.

Publikaciju Kome propadaju bivše vojne nekretnine? – Iskustva u Hrvatskoj, koju su uredili Kruno Kardov i Igor Tabak, možete preuzeti ovdje.

S.T.

0 comments