Napadnuti aktivisti udruge Rišpet

Grupa od pet do šest muškaraca na zabavi Prvi dan lita, koja se održala ovu subotu, fizički je napalai ozlijedila aktiviste udruge Rišpet Tomislava Ladišića i Ljubomira Mateljana.

Napadači su prvo gurnuli, a zatim nogom u leđa udarili Tomislava Ladišića, nakon čega je on pao na tlo. Tada je Ljubomir Mateljan stao ispred njega kako bi ga zaštitio, a napadači onda njega višestruko udarali šakama i nogama u glavu, trbuh i leđa. Ljubomiru Mateljanu je pružena hitna liječnička pomoć. Zadobio je ozljede glave u vidu razderotine na bradi te hematoma. Aktivisti su slučaj prijavili policiji i LGBT pravnom timu Kontre.

Iz Kontre su naglasili kako  u posljednje vrijeme bilježe sve učestalije napade na pripadnike LGBT zajednice, a posebice aktivista u Splitu. Također, ukazuju na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja a koje je imalo vrlo važnu ulogu u sankcioniranju nasilničkog ponašanja iz mržnje.  “Tražimo da državne institucije u što kraćem roku pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje ovog i drugih napada na LGBT osobe u Splitu. Tražimo također da se hitno vrati kazneno djelo nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon kako bi se počinitelji napada na pripadnike manjinskih društvenih skupina sankcionirali u skladu s društvenom opasnošću tih vrsta napada. Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu“, stoji u priopćenju Kontre.

S.T.

0 comments