Napadnut voditelj prošlogodišnjeg Pridea

“Rišpet” i “Kontra” traže da policija okarakterizira napade kao prijetnje i ozljede počinjene iz mržnje.

Ovu subotu oko 14 sati grupa muškaraca je fizički napala Antu Beusa, LGBT aktivista i voditelja javnog okupljanja Split Pride 2013., i njegovog prijatelja u Splitu, nedaleko od zgrade u kojoj živi. Napadači su im prijetili da će ih ubiti, vrijeđali ih po osnovu spolne orijentacije te zastrašivali da ne prijavljuju napad policiji. Beus je zadobio tjelesne ozljede zbog udaraca šakom u glavu te je zatražio hitnu medicinsku pomoć. Prijavio je napad policiji i LGBT  koja je kvalificirala gore navedene događaje samo kao kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. Kaznenog zakona, propuštajući uzeti u obzir da se radi o djelu počinjenom iz mržnje.

S obzirom na navedeno, iz udruga Rišpet i pravnog tima Kontre pozivaju policiju da označi napad kao ozbiljnu prijetnju i tjelesne ozljede počinjene iz mržnje te da kazneni progon pokrene po službenoj dužnosti.

“Zahtjevamo od državnih institucija da odlučno reagiraju i identificiraju i kazne sve počinitelje napada na g. Beusa. Tražimo da oni počinitelji koji su kontinuirano ponavljali napade na g. Beusa zbog njegovog zalaganja za ljudska prava LGBT osoba budu posebno kažnjeni”, stoji u priopćenju ovih udruga.

Također naglašavaju kako  u posljednje vrijeme bilježe sve učestalije napade na pripadnike LGBT zajednice, osobito u Splitu, ali da ti napadi nisu prijavljivani policiji. LGBT osobe u većini slučajeva ne prijavljuju napade zbog straha i nepovjerenja u pravni sustav i policiju.

“Ovaj kao i neki slični događaji ukazuju na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a čime će brojni nasilnici na ulicama hrvatske ostati nesankcionirani. U konkretnom slučaju, sudionici splitskog napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili, ali su bili uključeni u napad, ostat će kazneno nesankcionirani. Propust zakonodavca posljedično ne štiti građane od nasilničkog ponašanja što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela. Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu”, zaključuju u Rišpetu i Kontri.

S.T.

0 comments