Napadači sve brojniji, zakon sve lošiji

LGBT aktivisti upozoravaju kao je nasilja sve više, pogotovo u Splitu, a Kazneni zakon im samo pogoduje.

Povodom izmjena Kaznenog zakona udruge Kontra i Rišpet uputile su javno pismo u kojem upozoravaju kako je Vlada propustila ispraviti grešku iz 2011. godine kad je posve ukinuto kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Zbog toga će, smatraju aktivisti ovih udruga brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani.

Također upozoravaju kako se u posljednje vrijeme bilježe sve češći napadi na zločine iz mržnje nad manjinskim društvenim skupinama, a napadači pritom ostaju nekažnjeni kao što je slučaj sa splitskim LGBT aktivistima Antom Beusom, Ljubomirom Mateljanom i Tomislavom Ladišićem. U slučaju posljednjeg napada na Antu Beusa iz Splita, policija čak ni ne traži trojicu od šestero napadača jer smatra da nema uvjeta za kazneni progon, unatoč činjenici da su njih petorica prijetila Beusu smrću za vrijeme napada.

“Zbog izmjena koje je donio novi Kazneni zakon oni koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi, ali su bili uključeni u napad, ostaju kazneno nesankcionirani. Također, u slučajevima kada žrtva ne zatraži odmah liječničku pomoć i zbog toga ne posjeduje medicinsku dokumentaciju, napadači neće biti kažnjeni po Kaznenom zakonu. Zbog propusta državnih institucija građani nisu zaštićeni od nasilničkog ponašanja što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela. Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno“, upozoravaju aktivisti.

S.T.

0 comments