Najnasilniji element društva je neznanje + FOTOGALERIJA + VIDEO

Desetak aktivista i aktivistkinja u organizaciji udruge Cenzura Plus danas je u popodnevnim satima pred splitskim KBC-om održalo prosvjednu akciju pod nazivom Moje tijelo, moja odluka, kojom su simbolički na Dan žena željeli ukazati na opasne pokušaje retradicionalizacije društva.

Kao reakcija na naizgled benignu, a u stvari opasnu akciju 40 dana za život, kojom se putem molitve pred ginekološkim ordinacijama uznemiruje žene i pokušava odvratiti od pobačaja, aktivistkinje i aktivisti Cenzure Plus  su danas s transparentima na kojima je pisalo:  “Najnasilniji element društva je neznanje”, “Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!”, “Feministkinje su izborile sva prava koje žene imaju!”, “Molitvom za dostupnost kontracepcije, edukaciju u školama i borbu protiv nasilja nad ženama”, “8. mart  - simbol borbe žena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju”, “Moje tijelo – moj izbor”, poručile kako je pravo žene na odluku o prekidu trudnoće isključivo njihovo pravo.

Još jednom ponavljamo njihovo priopćenje u cijelosti:

Akcija se održava u čast ženama i njihovoj borbi za emancipaciju. Ovom prilikom želimo skrenuti pažnju na jedno od najvažnijih prava žena – da imaju mogućnost odlučivanja o vlastitom tijelu, koje se ugrožava akcijama poput 40 dana za život. Također, ovom akcijom želimo dati podršku svim ženama, radnicama, aktivistkinjama i feministkinjama koje se svakodnevno višestruko bore na radnim mjestima, na tržištu rada, u svojim domovima, u javnoj i privatnoj sferi za svoja ženska ljudska prava. Ujedno ova akcija predstavlja čestitku ženama za 8. mart i upozorenje cijelom društvu kako stečena prava treba čuvati, a za sva ostala se zalagati jer borba za žensku emancipaciju još traje.

Posebno je važno podržati akciju u Splitu jer prema dostupnim podacima od 75 posto ispitanika koji podržavaju legalnost pobačaja najviše ih je među Zagrepčanima i stanovnicima sjevernog Jadrana – njih 86 posto, a najmanje od svih Dalmatinca. S druge strane – od 22 posto onih koji smatraju da bi pobačaj trebalo zabraniti – tako misli najviše Dalmatinaca. Žene koja se odluče na pobačaj donose vrlo tešku životnu odluku i nije potrebno ih još dodatno traumatizirati akcijama kojima je cilj zabraniti pravo žena na pobačaj.  Ženama je zakonom zagarantirano pravo na pobačaj, pravo na siguran, legalan i dostupan abortus koji čuva ženske živote. Zabranom abortusa povećava se samo broj ilegalnih abortusa koji su opasni po život žene.

Također, ovom akcijom želimo dati podršku svim ženama, radnicama, aktivistkinjama i feministkinjama koje se svakodnevno višestruko bore na radnim mjestima, na tržištu rada, u svojim domovima, u javnoj i privatnoj sferi za svoja ženska ljudska prava.

S.T.

 • slika5
 • slika6
 • 40 dana bdijenja 2
 • 40 dana bdijenja 3
 • 40 dana bdijenja 4
 • 40 dana bdijenja 5
 • 40 dana bdijenja 6
 • 40 dana bdijenja 7
 • 40 dana bdijenja
 • 40 dana bdijenja 8
 • 40 dana bdijenja 9
 • slika2
 • slika4
 • slika3
1 comments
Mislav Kekez
Mislav Kekez

a znanje je nemoguće dobiti sa manje od 3% proračuna za znanost i obrazovanje, to je ključ problema

Trackbacks

 1. […] in Split, non-governmental organisation Cenzura Plus rallied ten activists to demonstrate in front of a hospital in order to highlight the importance of free choice regarding women's reproductive […]

 2. […] in Split, non-governmental organisation Cenzura Plus rallied ten activists to demonstrate in front of a hospital in order to highlight the importance of free choice regarding women's reproductive […]