Na Banovini osvanuli plakati protiv dizanja spomenika 72. bojni Vojne policije + FOTOGALERIJA

Nakon što je jučer neformalna inicijativa studenata gradskim vijećnicima poslala dopis u kojem traže da ne glasaju za dizanje spomenika 72. bojni Vojne policije čiji su pripadnici osuđeni za mučenja u Vojno istražnom centru Lora, splitski studenti sinoć su polijepili Banovinu, kampus, studentsku menzu i druge gradske lokacije plakatima na kojima piše Split se sjeća žrtava Lore.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Mi, splitski studenti, protivimo se ideji postavljanja spomenika 72. Bojni Vojne policije, posebice zbog natpisa “Pod ovim znakom smo pobijedili“.Takav spomenik ponajprije bi predstavljao povijesni falsifikat te neviđenu uvredu i ponovnu traumatizaciju žrtava preživjelih u tvz Vojno istražnom Centru Lora.

Pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a, Tomislav Duić, zapovjednik Vojnog zatvora Lora, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, u sudskom predmetu “Lora 1”, osuđeni su jer je Sud na temelju izvedenih dokaza nedvojbeno utvrdio da su u razdoblju od ožujka do rujna 1992. u tvz Vojno-istražnom centru “Lora” u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, fizički i psihički zlostavljajući ih, te su ih pri tom mučili i tjelesno kažnjavali – sve do usmrćenja nekih od njih: Gojka Bulovića i Nenada Kneževića. Presuda je u cijelosti potvrđena od strane Vrhovnog suda RH-a i postala je pravomoćna 6. veljače 2007. godine.

Studenti protiv podizanja spomenika 72. bojni Vojne policije

Zbog toga, ali i procesa koji je u tijeku te niza drugih još neprocesuiranih zločina objavljenih i dokumentiranih od strane Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, smatramo da tom spomeniku nije mjesto u našem gradu jer se nitko od građana Hrvatske ne bi trebao ponositi zvjerskim mučenjima patološkog karaktera koja su se pod zapovjedništvom 72. Bojne Vojne policije odvijala u Splitu.

Akcijom lijepljenja plakata, na Banovini, sveučilišnom kampusu, ispred studentske menze i drugim gradskim lokacijama željeli smo ukazati da kao savjesni građani Grada Splita ne želimo taj spomenik, financiran i dijelom novcem poreznih obveznika te se nadamo da će gradski vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća pokazati da imaju empatiju prema svim onim žrtvama ovih zvjerskih zločina koje je počinila 72. bojna Vojne policije u našem gradu i na taj način još jednom upisala Split na stranice sramotnih događaja recentne povijesti.

A.B.

  • slika1
  • slika3
  • slika4
  • slika5
  • slika6
22 comments
Ivan Maric
Ivan Maric

Smeta li im spomenik ratnom zlocincu u Borovu selu?

Silvijo Latinn
Silvijo Latinn

A je li se sicate zrtava vukovara skabrnje majmuni studentski

Ivan Horvat
Ivan Horvat

Dajte ljudima hranu! Spomenici nisu jestivi.

Srecko Tunic
Srecko Tunic

Ako im se nesviđa,eno im njihova usrana srbija

Vojko Miklus
Vojko Miklus

Nema sljedbenika NDH u Hrvatskoj ! Osim među komentatorima koji su sišli sa brda u grad...

Zoran Banović
Zoran Banović

Es vidjo Spliske partizanske omudine. Samo im treba provjeriti gdje im je bio tata u domovinskom ratu. Za dedu znamo sto je radio u onom.

Mile Budiša
Mile Budiša

Idemo mudonje,ime i prezime,fax. Evo posla za ekipu sa katalinića?

Davorin Sova Sović
Davorin Sova Sović

moš mislit ,"studenti"....jugo-četnički okot ! Nek kupe šubare i opanke i mrš u 3pm!

Veky Kragić Biloš
Veky Kragić Biloš

đava odnija i spomenike više.... spomenik ovima, spomenik onima.... dajte ljudima posla, a ne još mista za zapišavanje

Antić Ante
Antić Ante

Sergio Parisi je tako brz u "odbrani svoje bratije" a jedva sto je ziv. Zlocinac tito bi bio jako ponosan na svog omladinca.

Roman Marko
Roman Marko

neka dizu i njima i kome god hoce...ali sa svojim novcima a ne nasim...

Ivan Ivan Đirlić
Ivan Ivan Đirlić

SRAMOTA. E,DI JE NAŠ KERUM. OSTAVIA 2 MILJONA KN. STANJE. A, SAD SE ZAPOSLILO OKO STOTINJAK UHLJEBA JER JE REKA SAM IVO DA NEMA ZAPOŠLJAVANJA. STANJE JE , ŠTA SAM ZADNJE ČUA ODAVNO -56 miljona kn.

Trackbacks

  1. […] Na Banovini osvanuli plakati protiv dizanja spomenika 72. bojni Vojne policije + FOTOGALERIJA […]