Motel Trogir – vrhunski primjer zaboravljenog turizma FOTOGALERIJA

Srednjovjekovna i renesansna graditeljska baština u Trogiru odavno je prepoznata kao dio kulturno-povijesnih znamenitosti na ovim prostorima. Svoju konačnu potvrdu dobila je 1997. godine, kada je stara gradska jezgra uvrštena u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine. Nažalost, takva sudbina nije zadesila Motel Trogir, vrhunski primjer moderne arhitekture u Hrvatskoj, pa nije ni čudno što taj kompleks već dvadesetak godina propada i što su tek rijetki primijetili da zaslužuje prikladnu obnovu.

Motel Trogir izgrađen je 1965. godine prema projektu arhitekta Ivana Vitića, a dio je njegove serije motela podignutih uz jadransku magistralu. Zanimljivo je da je magistrala završena iste godine i to zadnjim spojem tek koji kilometar istočno od motela. Njena funkcija turističke ceste, koju, kako je tada napisano u časopisu Čovjek i prostor, “treba oblikovati kao jedan dugometražni film, koji će se prikazivati putnicima na ekranu automobilskog stakla, u kojem će za čitavo vrijeme vožnje savršeno uživati”, s Vitićevim motelima dobiva dodatnu scenografiju.

“Prva asocijacija motela je kretanje; točnije, optimizam kretanja koji je vladao pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Vitićev Motel Trogir hommage je tom vremenu i društveno-prostornoj paradigmi, dijametralno suprotnoj od one današnje. Pitanje njegove zaštite, pitanje je očuvanja kolektivne memorije”, stoji na internetskim stranicama Kampanje za zaštitu Motela Trogir, koju je pokrenula skupina okupljena u udruzi za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze.

“Kampanjom za zaštitu Motela Trogir namjera nam je informirati i upozoriti javnost o neupitnoj arhitektonskoj i kulturnoj vrijednosti Vitićevog Motela te njegovog lokalnog značaja kao jednog od rijetkih primjera moderne arhitekture u Trogiru”, pojašnjavaju.

Svakako najvažniji cilj ovog projekta je “upisati Motel Trogir u registar kulturnih dobara RH te time osigurati da sadašnji ili budući vlasnici i pripadajuće područje tretiraju kao jedinstvenu i spomeničku cjelinu, čija obnova treba poštovati načela konzervatorske struke tj. originalno arhitektonsko rješenje”.

Osim toga, kampanjom se predlaže da bi “svaka buduća obnova trebala ići u smjeru njegove prenamjene u širokom rasponu programa naglašeno javne orijentacije, kojom bi se adekvatno valorizirala iznimna arhitektonsko-urbanistička vrijednost sklopa – činjenica je da se radi o projektu jednoga od najistaknutijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća”.

Napominjemo da je Ministarstvo kulture odredilo mjeru privremene zaštite cijelog kompleksa Motela Trogir, koja traje do sljedeće godine. Spomenuta mjera privremene zaštite, osim održavanja postojećeg stanja, podrazumijeva i istražne radnje nadležnog konzervatorskog odjela u svrhu valoriziranja arhitektonske cjeline, ali nije poznato što se po tom pitanju do sada napravilo.

Igor Mušić

Foto: http://moteltrogir.tumblr.com/

  • motel trogir2
  • motel trogir4
  • motel trogir5
  • motel trogir3
0 comments

Trackbacks

  1. […] Motel Trogir – vrhunski primjer zaboravljenog turizma […]