Robert Pauletić nije moj đir

Nazivati splitskim đirom verbalno proljevanje mržnje svog nedavno imenovanog zamjenika, ministar turizma Antona Klimana neizravno je proglašavanje svih onih koji se smatraju Splićanima ksenofobima i šovinistima. I ne, nije to, kako iz MOST-a kažu “šala”. “Šale” su duhovite.

“Nadam se da će zamjenik Pauletić provoditi politiku ministarstva turizma te da će svoje djelovanje staviti u cilj promocije turizma. Nadam se da će uspjeti objasniti, ne bih rekao svoje ranije stavove, nego tzv ‘splitski đir’ kojeg mi očito dovoljno dobro ne razumijemo”, prenio je portal Index izjavu ministra turizma Antona Klimana komentirajući izbor njegova zamjenika Roberta Pauletića.

Tako je novi ministar u želji da opravda izbor čovjeka poznatijeg po svojim seksističkim i šovinističkim izjavama negoli nekadašnjoj slavi natjecatelja na kvizovima, uvrijedio sve one koji imaju bio kakve veze sa Splitom.

Medijska percepcija Splita često je puta bila počevši od sintagme “vražji otok” – nekad opravdano, nekad ne – izrazito negativna, no opravdavanje ksenofobije “splitskim djirom” uvreda je kakva se ne pamti.
Nejasni pojam koji se odnosi na još manje jasan termin mentaliteta “Splitski đir” vjerojatno ima tumačenja koliko i građana Splita. Najbolje je to opjevao splitski bend TBF u svojoj pjesmi Splitsko stanje uma gdje kaže:

“obožavan grad u kojem svi su face,

i u kojem najvece face za par dana budu štrace,

di svi nose oakley cvike,

svaki bi piva i svira obožavan ovaj grad,

di svak je žrtva nekog đira”

Kada Robert Pauletić napiše “U Splitu sve vrvi od Japanaca! Ova Japanka koju sam danas snimija ispod Svetog Duje valjda misli da smo mi svi bolesni od gube-stavila je nešto ka plinsku masku! Ajde jebi mater japansku! Kako je pisalo na onome grafitu: Japanci, mrš nazad u Kinu!”

ili “Došli smo na teracu hotelčića i vidili da su nan Srbi okupirali najbolja tri stola uz ogradu. Ustvari, formirali su jedan veliki SAO Stol, cili prvi red, tri familje s dicon. A bidna Papučica se još na plaži palila kako će navečer dugo gledat doli, u romantični trag misečine na moru, i spokojno pijuckat martini bjanko. Od misečine na moru ništa, ali ajde, stiga joj je bar martini…Otirali nas Srbi s ognjišta, a?, pokušala se našalit Papučica: “Šta ima veze, osta nan je bar krov nad glavon, nismo totalne izbjeglice.” Ali jebiga, kume, kune su kune, makar bile i srpske. Srbi su nan se, eto, zbilja vratili, u velikon broju.”,

onda je on “žrtva” nekog ksenofobnog, šovinističkog, preplašenog i iskompleksiranog đira.

A nazivati taj “đir” splitskim znači etiketirati sve one koji žive u ovom gradu ksenofobima i šovinistima. I ne, nije to, kako iz MOST-a kažu “šala”. Šale su duhovite.

Mašenjka Bačić

 

7 comments
Jaman Dorijan
Jaman Dorijan

on je uspješan poslovnjak sa IQ 170. al kad već voli splitski đir onda prihvača i na svoj račun da je po splitski BUZDO. 

Damir Domazet
Damir Domazet

Nekadašnje udarno pero renomiranog ST Marinka Božića... :bljuv:

Suncana S Sj
Suncana S Sj

Najbolje je sto on za sebe smatra da je novi Miljenko Somje :-( i daje si za pravo da se usporedjuje s njim!?

Fabjan Vlasic
Fabjan Vlasic

Inteligencija nije uvjek proporcijalna s kulturom i razboritošću iznesenog,Dragi ministar turizma je pljuvanje po stranim gostima u Splitu predstavio kao nacionalni sport u Splićana ajmo reć u rangu picigina!Grintanje i zanovjetanje jest dio vokabulara Splićana,ali se ne pizdi javno nego po kantunima! E a ima puno lipi stvari ma ti nesmin reć!

Boris Lav Petković
Boris Lav Petković

Više Pauletić ima znanja inteligencije životnog iskustva u malom prstu nego svi portali kao što je Index ali i ovaj portal (naravno koji se financira iz proračuna)i svi njihovi novinari zajedno sa vlasnicima.Zato ne pišite gluposti.

Natasa Dodig Veric
Natasa Dodig Veric

Pitanje je koliko je g.Pauletic stručan i sto ona zna o TURIZMU kao drustveno-ekonomskom fenomenu?