Milanoviću, idemo li na referendum?

Koalicija SOS za Jadran uputila je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću, kako bi ga podsjetila na njegovu najavu raspisivanja referenduma o bušenju Jadrana, a što se moglo čuti početkom ožujka, pa i upitala je li moguće da hrvatski građani odluče o toj eksploatacije nafte i plina.

Otvoreno pismo pod nazivom Idemo li na referendum o bušenju nafte u Jadranu? prenosimo u cijelosti.

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

pišemo Vam s upitom idemo li na referendum o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu, kao što ste početkom ožujka najavili Vi ili su to bile tek puste riječi koje je otpuhala marčanska bura, kako ispada prema riječima gospodina Ivana Vrdoljaka, ministra u Vašoj Vladi?

Čitajući intervju s ministrom Vrdoljakom, objavljenom 21. ožujka u Jutarnjem listu, čovjek se mora zapitati kako se zove stvarni predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Sudeći po tom intervjuu, u kojem novinarku Jutarnjeg lista i javnost uvjerava kako za referendum nema ni razloga ni potrebe te da potpisivanje ugovora slijedi u lipnju, moglo bi se zaključiti da je Ivan Vrdoljak stvarni predsjednik Vlade RH.

Jer kako drugačije protumačiti izjave ministra Vrdoljaka, poput one da je “danas nemoguće odgovoriti hoće li netko nekada pokrenuti referendum”, kojom s lakoćom demantira Vašu najavu da “idemo na referendum”?

Stoga Vas pitamo tko u Vladi RH donosi odluke ili jednostavnije rečeno, tko je ondje šef – Vi ili ministar Vrdoljak? Pozivamo Vas da građankama i građanima razjasnite stav Vlade po pitanju referenduma o bušenju nafte na Jadranu.

Također tražimo da referendum i široku javnu raspravu pokrenete prije ikakvog potpisivanja ugovora s koncesionarima jer je besmisleno održati referendum nakon faze istraživanja u Jadranu, kada će koncesionari imati pravo tražiti odštete od Republike Hrvatske ukoliko se referendumom onemogući eksploatacija nafte. Referendum ima smisla jedino prije potpisivanja ugovora pa tražimo da omogućite građankama i građanima da tim putem izjasne svoj stav.

S poštovanjem,

koalicija S.O.S. za Jadran koju čine udruge iz nacionalne okolišne mreže Zeleni forum: Zelena akcija (Zagreb), Udruga Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb) u suradnji s Greenpeace Hrvatska i WWF Adria

R.T.

0 comments