Međuprostori Trstenika

U petak 26. prosinca u 19:30 sati, u prostorijama gradskog kotara Trstenik predstavit će se publikacija Međuprostori koja prati istoimeni projekt  realiziran s nizom suradnika udruge Teserakt uz važnu savjetodavnu pomoć lokale Udruge za suvremenu umjetnost Kvart.

Radi se o svojevrsnom pilotu za šire i dublje istraživanje antologijskog arhitektonsko-urbanističkog sklopa Ive Radića u Papandopulovoj ulici na splitskom Trsteniku, a vrijedna građa nastavit će se prikupljati i narednih godina.

Iz poziva:

Visoka informiranost stanara o prostoru koju baštine – gotovo svi su ispitanici znali i tko je projektant i na koji je način intervenirano u ostale njegove kuće u Splitu – te jasna korisnička slika o svim prednostima i manama zgrada i kvarta, uvjet su kvalitetnog pristupa daljnjem unaprjeđenju uvjeta života, a s ciljem trajnog čuvanja svih vrijednih aspekata mediteranske inačice moderne. Iako je sklop urbanistički i likovno već načet, na stavovima i organizaciji stanara može se temeljiti izvjesni optimizam, ne samo za konkretnu lokaciju koja je predmet istraživanja, već i za mnoge slične sklopove.
Nakon sjajnog iskustva sa stanarima Papandopulove koji su tijekom 2014. godine sudjelovali u istraživanju i vlastitim uvidima obogatili suvremeno gledanje na ovaj spomenik moderne arhitekture, ovo je predstavljanje i poziv ostalima da svoje priče unesu u interpretaciju Radićeva djela jer je, uz arhitektonsku, njegova iznimna društvena vrijednost temeljni argument za njegovo očuvanje.

A.B.

0 comments