Međugeneracijska suradnja kao recept za kreativnost

Predstavljanjem filmova iz radionice za djevojke iz Doma za nezbrinutu djecu te članice udruge Zlatno doba, završen je festival Zgodne žene osvajaju svijet.

Predstavljanjem video uradaka proizašlih iz radionice pisanja u kojoj su sudjelovale djevojke iz Doma za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila te članice udruge Zlatno doba, završena je posljednja večer festivala Zgodne žene osvajaju svijet, koji se odvijao u splitskoj Galeriji umjetnina.

Radionicu je organizirala udruga Skribonaut, a rezultirala je s deset videouradaka od desetak minutau kojima su polaznice pročitale priče nastale tijekom sedmodnevnog zajedničkog druženja. “Bila sam ugodno iznenađena kreativnošću i načitanošću polaznica i mogu reći da sam razbila neke svoje predrasude s obzirom da sam na radionicu došla ne znajući što me točno očekuje“, rekla je voditeljica radionice Irena Delonga ističući kako je međugeneracijska suradnja bila vrlo zanimljiv i poticajni faktor. Priče nastale u okviru ovog projekta bave se tako različitim temama – od silovanja, ljubavi, međuljudskih i međugeneracijskih odnosa.

Sam festival sastojao se od trodnevnog programa koji je započeo projekcijom filmova Pametnice i Ja sam svoj život posložila autorice Sonje Tarokić te Kokoške Unje Gunjak. Druga večer bila je rezervirana za književnost, a glavne zvijezde bile su domaće književnice Boba Đuderija i Aleksandra Kardum koje su pričale o svojim spisateljskim planovima te pričale priče.

Inače, ovo je drugo izdanje festivala čije je ime podiglo najveću pažnju zbog svojih konotacija. “Termin ‘zgodne žene’ nema nikakve veze s nekim tipom izgleda, određenom dobi ili stereotipnom predodžbom ženske figure. Za taj naziv inspirirala nas je izložba hrvatske umjetnice Hane Janečić s istim nazivom u kojem je ona žene iz svoje svakodnevnice pokušala prikazati kao superjunakinje”, objasnila je Luiza Buharova, jedna od organizatorica festivala.

 B.Me.

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Biti žena u Dalmaciji – patrijarhat u suvremenom kontekstu.

0 comments