Medicinski kanabis legalan, a pacijenti ga i dalje kupuju na crnom tržištu

Ministarstvo zdravlja je kao regulatorno tijelo, u okviru svoje nadležnosti, pripremilo zakonodavni okvir za primjenu kanabisa u medicinske svrhe. Ljudima koji marihuanu za medicinske potrebe i dalje nabavljaju iz inozemstva, kupuju na crnom tržištu ili uzgajaju u kućnoj radinosti. Zbog čega bi se netko izlagalo mogućnosti kaznenog progona kako bi pribavio lijek koji mu je teoretski dostupan i legalnim kanalima?

“Od jeseni legalizacija kanabisa u medicini“, pohvalila se na društvenim mrežama 6. rujna Vlada Republike Hrvatske, poručivši da je izrada pravilnika koji će omogućiti liječenje marihuanom pri kraju. Pravilnik je u međuvremenu dovršen i objavljen u Narodnim novinama, jesen je prošla, stigla je i zima, a medicinska marihuana u Hrvatskoj je dozvoljena. No, za pacijente se ništa nije promijenilo.

“Ministarstvo zdravlja je kao regulatorno tijelo, u okviru svoje nadležnosti, pripremilo zakonodavni okvir za primjenu kanabisa u medicinske svrhe. Na ovaj način omogućena je dostupnost i propisivanje gotovih lijekova, magistralnih i galenskih pripravaka na bazi kanabisa za ublažavanje tegoba pacijenata oboljelih od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Ministarstvo zdravlja nema podatke o broju pacijenata kojima su propisani lijekovi na bazi kanabisa, niti sukladno svojim nadležnostima takve podatke prikuplja za propisane lijekove općenito. S obzirom da je tek nedavno ‘ozakonjena’ primjena lijekova na bazi kanabisa, njegova implementacija tek slijedi, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti govoriti o konkretnim brojevima“, stoji u odgovoru kojeg smo od Ministarstva zdravlja dobili na pitanje koliko je pacijenata do sada od svojih liječnika zatražilo medicinsku marihuanu, odnosno kolikom je broju pacijenata doista omogućeno liječenje kanabisom.

Lijek legalan, ali još ga nema

Navedena pitanja Ministarstvu zdravlja smo postavili nakon kontakta s ljudima koji marihuanu za medicinske potrebe i dalje nabavljaju iz inozemstva, kupuju na crnom tržištu ili uzgajaju u kućnoj radinosti, a koji će iz razumljivih razloga – s obzirom da se radi o ilegalnim radnjama – ostati anonimni.

Kako je u razgovoru za Stav objasnio dr. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, problem je što se Hrvatska u ovom slučaju pokazala – pretjerano naprednom.

“U Hrvatskoj su lijekovi na bazi kanabisa regulirani, liječnici ih mogu propisivati kao što je predviđeno Pravilnikom. Zakonodavni okvir je tu, to više nije ilegalno. S druge strane, svaki liječnik ima svoju volju. Može propisivati lijekove i nitko ga zapravo ne kontrolira, zato je diplomirao i ima državnu dozvolu, ali liječnici vole stvari raditi u nekakvom konsenzusu. Konsenzus se načelno postiže kroz državne 

 U Hrvatskoj se preprati na bazi kanabisa još ne mogu kupiti u ljekarnama.

 agencije. Pa tako Agencija za lijekove, kad stigne neki novi lijek, ima 101 zahtjev kako bi se to reguliralo da liječnici zapravo nemaju puno muke ni dileme, nego da dobiju gotove materijale. Kod kanabisa to ne ide tako, već je Povjerenstvo napravilo neke preporuke, tako da liječnik na temelju naših preporuka može propisati lijek. Zatražili smo od različitih udruženja liječnika da daju i svoje preporuke, što se još nije dogodilo, ali to je i logično jer za takve stvari treba vremena. No, postoje preporuke Povjerenstva, ništa više od toga nije ni potrebno. Nažalost, bez obzira na zakonski okvir, u Hrvatskoj se preprati na bazi kanabisa još ne mogu kupiti u ljekarnama. I za to postoje konkretni razlozi. Naime, prva zemlja koja će omogućiti tvrtkama da izvoze preparate od kanabisa je Kanada. Njihova agencija za lijekove i ministarstvo zdravlja upravo provode inspekcije u tvrtkama u Kanadi kako bi im dozvolili izvoz i proizvodnju preparata od kanabisa“, pojašnjava dr. Brborović.

Kada će medicinska marihuana postati dostupna u hrvatskim ljekarnama? Po procjenama dr. Brborovića, možda već u siječnju. “Očekujemo da kanadska agencija za lijekove i ministarstvo zdravlja izdaju dozvole, što bi se moglo realizirati do kraja prosinca, nakon čega ćemo mi napraviti uvoz i lijek će biti dostupan u Hrvatskoj“, kaže dr. Brborović.

A kako će to izgledati u praksi, objašnjeno je u odgovoru na upit kojeg smo poslali Ministarstvu zdravlja: “Gotove lijekove na bazi kanabisa mogu uvoziti veledrogerije koje imaju dozvolu za uvoz narkotika, dok je za uvoz sirovine za izradu magistralnih/galenskih pripravaka na bazi kanabisa predviđen centralizirani postupak od strane državne institucije. Iz koje države će se konkretno uvoziti sirovina je stvar poslovne odluke uvoznika. Isto vrijedi i za gotove lijekove, koji su po našim saznanjima dostupni u nekim državama članicama (npr. Austriji, Njemačkoj, itd.)”.

Od uzgoja ništa do nove Vlade (a možda ni tada, ako bude odlučivao HDZ)

Dr. Brborovića smo upitali i zbog čega se Hrvatska odlučila osloniti isključivo na uvoz, odnosno zašto nije organizirana i proizvodnja medicinskog kanabisa.

“To je posebna priča koju smo uvijek planirali ostaviti za drugu fazu. Namjera je najprije pružiti pacijentima pomoć i utvrditi kolike su nam količine potrebne. U Nizozemskoj svega 10 posto doktora uopće želi propisivati kanabis, a to je zemlja s dugom tradicijom. Idemo najprije vidjeti kako će naši liječnici i pacijenti reagirati. Ako se pokaže da su nam potrebne smiješne količine od dva-tri kilograma  

Postoje različita tumačenja o tome može li se medicinska marihuana, prema postojećem zakonodavnom okviru, u Hrvatskoj uopće uzgojiti.

 godišnje, onda nema smisla niti raditi uzgoj u Hrvatskoj“, kaže dr. Brborović.

Dodaje da se kao dodatni problem nametnula i situacija koja je u zemlji nastala nakon parlamentarnih izbora. Naime, postoje različita tumačenja o tome može li se medicinska marihuana, prema postojećem zakonodavnom okviru, u Hrvatskoj uopće uzgojiti. Jedna strana smatra da to ne bi trebao biti problem, dok druga misli da je potrebno mijenjati Zakon o suzbijanju zlouporabe droga.

“U Republici Hrvatskoj nije započeo uzgoj konoplje za medicinske svrhe, iako Zakon o suzbijanju zlouporabe droga već sada daje tu mogućnost“, rekli su nam iz sadašnjeg, tehničkog Ministarstva zdravlja na čelu sa Sinišom Vargom. Pitanje je, međutim, hoće li i buduća vlast imati isti stav, s obzirom da na izglednu mogućnost da će većinu u Saboru imati konzervativna politička opcija. Ni SDP-ova se Vlada, uostalom, ne želi žuriti s uzgojem.

“S obzirom da se radi o sadnji kanabisa sa visokim postotkom THC-a, i vrlo osjetljivoj problematici, sa velikim potencijalom zlouporabe, prethodno bi bilo neophodno izmijeniti Zakon o suzbijanju zlouporabe droga na način da se detaljno propišu uvjeti pod kojima je takva sadnja moguća, pitanje otkupa, prerade, proizvodnje i sl., što u ovom trenutku nije propisano. Sukladno praksi u državama koje su ozakonile sadnju kanabisa u medicinske svrhe (pri čemu se misli isključivo na proizvodnju sirovine za pripravu magistralnih/galenskih pripravaka) , ista se odvija putem državnih agencija/institucija, odnosno centralizirano”, kažu iz Ministarstva zdravlja.

Sve ovisi o dobroj volji liječnika

A kad medicinska marihuana konačno stigne i do Hrvatske, pitanje je koliko će biti dostupna pacijentima, odnosno koliko će je liječnika spremno propisivati, hoće li biti korištena samo kao zadnja opcija, te u kojim će je količinama pacijenti dobivati. Naime, u prvoj verziji Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova, te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept sadržavala je odredbu prema kojoj liječnik ne može pacijentu propisati više od 0,75 grama tetrahidrokanabinola (aktivnog sastojka marihuane poznatijeg pod skraćenicom THC, op.a.) mjesečno. U javnoj raspravi ta je odredba na prijedlog Hrvatske ljekarničke komore ipak korigirana, tako da u konačnoj verziji pravilnika stoji da je maksimalna mjesečna doza prihvatljivih i za većinu pacijenata dovoljnih 7,5 grama THC-a mjesečno. No, procjena koju će količinu prepisati na koncu je ipak ostavljena liječniku.

“Visina doze lijeka ovisi o indikaciji u kojoj se lijek primjenjuje, zdravstvenom stanju bolesnika, a u skladu sa sažetkom opisa svojstava lijeka , dok je maksimalna doza lijeka s kanabinoidima koji se propisuje na jedan recept propisana Pravilnikom o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept“, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja upitali smo i mogu li se pripravci na bazi medicinske marihuane pacijentima propisivati u bilo kojem stadiju bolesti ili se preporučuje njihovo korištenje samo u terminalnoj fazi. Evo odgovora kojeg smo dobili:

“Gotovi lijekovi na bazi kanabisa mogu se propisivati pacijentima u indikacijama za koje su registrirani i u dozama navedenim u Sažetku opisa svojstava lijeka. Liječnik koji liječi bolesnika će procijeniti zdravstveno stanje bolesnika i lijek koji će pojedinom bolesniku propisati, pa tako i lijek na bazi kanabisa, ako procijeni da je njegovom bolesniku potreban. Magistralni i galenski pripravci propisuju se sukladno smjernicama navedenim u dokumentima Povjerenstva, i objavljenima na mrežnim stranicama Ministarstva zdravlja“.

Mišljenje Povjerenstva se nekad uvažava, a nekad ne

A Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe nedvojbeno je zaključilo da marihuana jeste lijek, s obzirom da se pripravci na bazi kanabisa već koriste na teritoriju Europske unije. Preporučili su korištenje medicinske marihuane za ublažavanje tegoba kod pacijenata koji boluju od multiple skleroze, malignih bolesti (karcinoma) i HIV-a odnosno AIDS-a. Pritom su posebno naglasili kako postoje indikacije da medicinska marihuana ublažava tegobe navedenih bolesti, ali nema dokaza da može sasvim izliječiti ijednu od ove tri opasne bolesti.
Povjerenstvo je istraživalo i efekte marihuane na druge bolesti: Huntingtonovu bolest, cervikalnu distoniju, Touretteov sindrom, Parkinsonovu bolest, kao i psihijatrijskih poremećaja poput psihoze, shizofrenije ili PTSP-a.

Zaključili su da se korištenje medicinske marihuane kod ovih bolesti ne može preporučiti pacijentima, iako je član Povjerenstva Slavko Sakoman predložio da se pomno prati potencijal kanabisa u liječenju teškog poremećaja spavanja kod osoba oboljelih od PTSP-a. Zanimljiva je i činjenica da je Povjerenstvo zaključilo kako se medicinska marihuana ne može preporučiti pacijentima koji boluju od epilepsije, ali je ova bolest u konačnici ipak ušla u pravilnik kao jedno od oboljenja koje se može tretirati medicinskim kanabisom.

Petar Vidov

Ovaj tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Ostvarivanje prava građana na javno informiranje.

 

19 comments
Slavko Petrinic
Slavko Petrinic

Ante konoplja ima manju cijenu nego koka i opet smo najebali.

Anto Zekić Zeća
Anto Zekić Zeća

kolumbijska poljoprivrada ha ha cijelu slavoniju zasadit i postat najveći proizvođač marihuane u svijetu

Slavko Petrinic
Slavko Petrinic

Ja sam uz to hrvatski nacionalist ali postujem vas američane.

Stjepan Podgajac
Stjepan Podgajac

Iskreno da ti kazem, pricas gluposti, a to proizlazi iz tvog neznanja. Trebas znati razliku izmedju GMO-a i hibrida, a posto vidim da ne znas evo ti ukratko. Nizozemci su krizali dvije glavne vrste kanabisa indicu i sativu, te dobili svoj kanabis koji su oni nazvali skunk. Daljnjim krizanjem su dobili ostale vrste kojih ima dosta. To su hibridi kanabisa a koji nikako nisu GMO!!! Prvo se educiraj prije nego sto pocnes pricat neistine....Lijep pozdrav.

Charlie Kelly
Charlie Kelly

Kad zasadis popusit cu ti jedno jutro \U0001f602

Vid Pribilovic
Vid Pribilovic

legalan je samo nizozemski GMO iz zatvorenog uzgoja, grijana i osvijetljena lampama. tako da u hrvatskoj još uvijek mala djeca bez posebnog obrazovanja, prejaka konkurencija za renomirane proizvođače iz eu-a, kojima se obavezala hrvatska :P naravno ne zbog liječenja i preventive, nego zbog obaveza prema tajkunskim lobijima :P

Slavko Petrinic
Slavko Petrinic

Fala tomo ali moramo kupiti otrovno ulje protiv plavih pauka.

Tomislav Dragič
Tomislav Dragič

ti sigurno nes sponzora naci kad na ovakav nacin trazis menke prje. neg posadis zavrst ces u buxi imas na netu svega ,za 20,3 eura kupis sjemenke kake t

Tomo Juric
Tomo Juric

U Nizozemskoj tog kanabisa možete kupiti u svakom koffe shopu. Svi su veseli i zdravi i što je najvažnije jako otimistični.

Slavko Petrinic
Slavko Petrinic

Ima li netko da me sponzorira sa sjemenkama indijske zasijali bi jedan hektar.