Matičari nemaju pravo na priziv savjesti

Matičari se neće moći pozivati na priziv savjesti kada će pred njih doći osobe istog spola koje žele sklopiti životno partnerstvo – potvrđeno je na saborskom Odboru za zakonodavstvo na kojem se raspravljalo o konačnom prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, javlja Novi list.

Naime, saborski zastupnik Peđa Grbin (SDP) zatražio je od Ministarstva uprave da se odredi prema zahtjevima koji su se pojavili u javnosti da se matičarima prizna pravo na priziv savjesti u slučaju da moraju voditi postupak registriranja životnog partnerstva. Upozorio je da su Matičari državni službenici koji imaju obvezu provoditi zakone i nemaju pravo na priziv savjesti.

Ministar uprave Arsen Bauk je odgovorio da priziv savjesti državnih službenika ne postoji u niti jednoj zemlji osim Južnoafričkoj Republici. Naveo je primjer nizozemske regulative, koja nalaže da je priziv savjesti moguć samo u onim uredima u kojima rade dva matičara – u tom slučaju jedan od njih ima pravo odbiti registrirati životno partnerstvo. “Gdje je jedan matičar, on mora odraditi svoj posao”, dopunio je Bauk.

R.T.

0 comments