Linićeve predstečajne nagodbe samo za odabrane

Ministar financija Slavko Linić često zna reći kako su predstečajne nagodbe nešto najbolje što se nudi u Hrvatskoj, te je više puta naglasio kako njegovo ministarstvo ne pogoduje njegovim prijateljima, nego pruža “novu šansu poduzetnicima” da njihove tvrtke prebrode krizu, te da se “zadrže radna mjesta”.

Da to i nije tako, te da postoje velike razlike između onih, koji dobiju predstečajnu nagodbu i onih koji su odbijeni, vidljivo je na primjeru predstečajne nagodbe tvrtke Teus-BB, koja je završila stečajem i s više od 50 otkaza samo zato jer zaposlenici Ministarstva financija nisu htjeli priznati vlastitu proceduralnu pogrešku. Naime, nitko od djelatnika Porezne uprave nije bio nazočan ročištu gdje su vjerovnici odlučivali o sudbini te tvrtke!

Štoviše, Ministarstvo financija u dva je navrata, u dva žalbena rješenja odbilo priznati grešku, da bi tek nedavno Trgovački sud u Varaždinu sudskom odlukom potvrdio da se u slučaju predstečajne nagodbe Teus BB dogodio nevjerojatan previd za koji nitko na kraju neće odgovarati! Krenimo redom.

Porezna pismeno odobrila plan otpisa dijela duga

Tvrtka Teus-BB vlasnika Borisa Bratinšćaka iz Savske Vesi kraj Čakovca osnovana je još 1989. godine kao nastavak obiteljske tradicije, a osnovna djelatnosti su joj soboslikarsko-ličilački, fasaderski i gipsano-kartonski radovi. Početkom ove godine zapošljavala je 55 radnika, no zbog duga prema državi, koji je u godinama krize dosegao gotovo 7 milijuna kuna, tvrtka je bila primorana restrukturiranje pokušati kroz postupak predstečajne nagodbe, te je FINA -i u tom smislu podnesen prijedlog.

Bratinšćak naglašava da je unatoč nagomilanom dugu, tvrtka bila financijski solidna, nije bila opterećena bankarskim kreditima, a ugovorena količina poslova garantirala je buduće stabilno poslovanje tvrtke, što se ogledalo i kroz redovite isplate plaće cijelo vrijeme, te činjenicu da žiro račun tvrtke za cijelo to vrijeme nije bio blokiran. Kada je Bratinšćak u travnju ove godine dobio pismo namjere iz Porezne uprave, osobno potpisano od ravnateljice Nade Čavlović Smiljanec, a prema kojem Porezna daje zeleno svjetlo za Plan restrukturiranja tvrtke i otpis 30 posto duga, činilo se da neće biti problema.

TeusBB_smiljanec1

No, onda nastupa šok! Financijska agencija unatoč pismu namjere Porezne uprave, donosi negativno rješenje, tvrtka se tjera u stečaj, a šokirani Bratinščak mora dati 51 otkaz! A, sve zbog toga jer se predstavnici Porezne uprave nisu pojavili na ročištu kada se odlučivalo o planu restrukturiranja tvrtke.

Nitko nije došao na ročište, a morali su!

“Naravno, ostao sam šokiran. Prema pismu namjere od 9. travnja ove godine, kojeg smo dobili od Ministarstva financija – Porezne uprave, stajalo je da se Porezna slaže da nam se otpiše 30 posto duga, a ostatak od 70 posto otplatili bi u roku od pet godina uz kamatu od 4,5 posto. No, Fina je već donijela rješenje o obustavi predstečajne nagodbe, jer je država, odnosno tijela javne uprave i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu kao i FINA-e glasali protiv plana restrukturiranja”, kaže nam Bratinšćak.

Kako se ispostavilo, na ročištu nisu bili nazočni vjerovnici – odnosno predstavnici Porezne uprave koji potražuju najviše novca pa je predstečajna nagodba automatski pala bez mogućnosti da se ponudi novi plan restrukturiranja.

Također, u postupku predstečajne nagodbe međutim došlo je do jednog, po vjerovanju Bratinšćaka, administrativnog pogrešnog koraka FINA-e, koja je prilikom zaprimanja Plana restrukturiranja, koji zapravo čini okosnicu i smisao postupka predstečajne nagodbe, propustila uočiti da Plan ima nedostatak zbog kojeg ga se ne može niti procijeniti. Naime, Plan je bio napravljen za razdoblje od četiri godine, dok prema propisu, koji regulira postupak predstečajne nagodbe, Plan se treba odnositi za 5 godina. Iako je zbog određenih drugih, manje bitnih administrativnih detalja FINA pozvala tvrtku na dopunu dokumentacije, to nije učinila po pitanju Plana. Tako je zapravo na ročištu za glasanje o Planu, donesena odluka o Planu koji nije ispunjavao osnovne formalne uvjete da se o njemu odluči.

U ruci sam imao papir, ali…

TeusPogon_3“Uzalud smo se žalili. U ruci smo imali pismo namjere Porezne uprave koje je uostalom bilo i objavljeno na službenim stranicama FINA- e dana 16.travnja 2013. Znali smo da Pismo namjere nije uvaženo. Upozoravali smo da konstantno zapošljavamo preko 50 zaposlenih, da redovito isplaćujemo bruto plaću, te da imamo ugovorene poslove do kraja ove godine. Upozoravali smo da u ovim teškim vremenima kada je bitno svako radno mjesto nismo zavrijedili stečaj. No uzalud. I drugostupanjsko tijelo presudilo je protiv predstečajne nagodbe” odnosno odbilo je našu žalbu, kaže nam Bratinšćak.

Pismo namjere Porezne uprave, objavljeno na službenim stranicama FINA-e i, sastavni je dio dokumentacije o Predstečajnoj nagodbi, no čini se da za ovakav propust, koji za direktnu posljedicu ima više od 50 otkaza, nitko neće odgovarati. Prvostupanjsko i drugostupanjsko tijelo Ministarstva financija, koje je do sada donosilo negativna rješenja, za Bratinšćaka se slijepo držalo normi prema kojem predstavnici Porezne uprave kao najvećeg vjerovnika nisu pristupili ročištu. Kada se to dogodi nema mogućnost da vjerovnici ponude drugačije rješenje, odnosno plan rekonstruiranja tvrtke.“

Krajem svibnja, točnije 28. svibnja, FINA donosi Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. U međuvremenu, tvrtka je odlučila boriti se svim raspoloživim sredstvima te je dana 22. svibnja, po Odvjetničkom uredu Irene Pikije, podnijela tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske, kao nadležnom na rješavanje protiv drugostupanjskih rješenja u upravnim postupcima.

Nakon što je podijelio otkaze Trgovački sud dao mu za pravo!

Istovremeno, ističe Bratinčšak, isti je odvjetnički ured predožio prekid stečajnog postupka na Trgovačkom sudu Varaždin. Sud je prijedlogu udovoljio te je doneseno rješenje o prekidu postupka. Sada se očekuje od Upravnog suda da donese pozitivnu odluku pa bi se tvrtka ponovno našla u Predstečajnom postupku.

“Sada se nadam i pozitivnoj odluci Upravnog Suda. Ne mogu vjerovati da nam nitko nije htio pružiti šansu iako je svima sasvim jasno da je riječ o administrativnoj podršci”, kaže nam Bratišćak na kraju u praznim proizvodnim pogonima svoje tvrtke.

Ilko Ćimić

0 comments