Krenuo štrajk prosvjetara

Prosvjetari su započeli sa štrajkom, ministar Mornar traži strpljenje dok ne prođu izbori.

Hrvatski prosvjetari ponovno su na ulicama. Sindikati Vertikale obrazovanja su u rano jutro, 25. rujna, otpočeli novi štrajk na državnoj razini. Priča je odavno već svima poznata – traže veće plaće, odnosno povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za 4 posto. Pokušaji dogovora s trenutačnom Vladom bili su neuspješni: na posljednjem sastanku, koji se održao 17. rujna, ministar Mornar, kazali su u Vertikali, nije imao sluha za njihove prohtjeve, točnije, nije im ponudio ništa. Stoga je dogovor s Vladom propao, a štrajk je postao udarna u medijima proteklih nekoliko dana. Po najavama sindikata, štrajk bi trebao trajati sve do ispunjenja zahtjeva ili dok štrajkaški odbor ne donese odluku o prekidu.

Sindikati su povećanje plaća zatražili nakon što je Vlada u kolovozu povećala plaće zaposlenima u zdravstvu za 4 posto na račun posebne odgovornosti te liječnicima za 2 posto čime im se kompenziralo ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža. Ministar Mornar njihove prohtjeve smatra neizvedivima. “Taj štrajk smatramo neopravdanim. Razlozi za štrajk koji se pojavljuju u medijima u najblažu ruku nisu istiniti. Primjerice nije istinit podatak da je prosječna plaća prosvjetara 5 tisuća kuna. Osim toga, štrajk formalno nije pokrenut na odgovarajući način i vidjet ćemo možemo li to administrativno zaustaviti”, kazao je.

S druge strane, Vertikala je donijela priopćenje u kojemu tvrdi da Mornar izvrće sliku o plaćama u obrazovanju te da podaci koje objavljuje u medijima nisu istiniti. “Ministar obrazovanja trudi se pokazati kako je ljudima u obrazovanju i znanosti zapravo dobro i kako su njihove plaće više nego što bi trebale biti. Donedavno je govorio suprotno, tvrdeći da je obrazovanje zapostavljeno, ali da nema novaca u Proračunu. Čak i da su ti podaci relevantni, a nisu, valja primijetiti da on s njima nastoji skrenuti pozornost s pravog uzroka štrajka: ako ima novca za jedne, koji imaju neusporedivo bolje plaće, mora biti i za prosvjetu čiji zaposlenici s  visokom stručnom spremom imaju daleko najniže plaće u zemlji”, upozorili su u priopćenju.

Iako je ministar Mornar kazao kako nije istina da je prosječna plaća među prosvjetarima samo 5 tisuća kuna, podaci koje su sindikati objavili govore drukčije. “Prosječna plaća u obrazovanju sa svim dodacima, prema podacima DZS-a, iznosi 5.508 kuna i ispod je prosječne plaće u Republici Hrvatskoj (5.685). Ta prosječna plaća u RH, kada se uspoređuje s plaćama po stručnim spremama, ne dostiže niti prosječnu plaću radnika s višom školskom spremom u RH”, rekli su te nadodali: “Prosječna plaća u osnovnom školstvu iznosi 4.974 kune. Mudrima dovoljno da uoče katastrofu u obrazovanju, ali ne i ministru”, poentirali su. Istaknuli su i kako je u usporedbi s plaćama u zdravstvu situacija još tragičnija jer je tamo prosječna plaća 6.678 kuna. Osim toga, plaće su u prvoj polovici godine u RH rasle 1,1 posto, u zdravstvu 2,4 posto, dok u obrazovanju padaju za 1,3 posto.

Prema navodima sindikata, povišica plaća prosvjetarima za 4 posto koštala bi oko 190 milijuna kuna. Ministar Mornar je prije nekoliko dana u emisiji Otvoreno opovrgnuo je tu tvrdnju, kazavši kako je tražena svota ustvari 400 milijuna kuna. Naglasio je kako je Vlada spremna ponuditi održivi model povišice tek nakon izbora. “Čim BDP naraste da se skupi višak novaca, prosvjetari će biti prvu u redu za povišicu”, obećanje je ministra.

J.F.

0 comments