Kožarićevo Sunce prekriveno crnom ceradom

Inicijativa Kulturnjaci 2016. organizirala je na obljetnicu proglašenja Nezavisne države hrvatske (NDH), prosvjed u središtu Zagreba, na kojemu su  crnom ceradom prekrili skulpturu Prizemljeno sunce Ivana Kožarića u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici.

“Na današnji dan osnovana je tvorevina koja je označila najmračnije razdoblje naše povijesti, zločinčka Nezavisna država Hrvatska koja je progonila i ubijala po nacističkom programu sve one koji se nisu uklapali u jasnu viziju fašističkog društva.

Tužno je da se danas, 75 godina kasnije, nalazimo u atmosferi reustašizacije društva, povijesnog revizionizma predvođenog ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i fizičkih napada na neistomišljenike koje sadašnja vlast ne samo ne osuđuje već i opravdava.

Čin prekrivanja Kožarićevog Sunca metafora je za pomrčinu svijesti i savijesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo nad hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju.

Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za njen humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina”, poručili su iz inicijative Kulturnjaci 2016 koja je osnovana prilikom traženja ostavke ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

A.B.

0 comments

Trackbacks

  1. […] na kojima piše “Za dom spremni“. Dok se u Zagrebu današnjeg dana tamošnji građani prisjećaju na način da umjetničkom intervencijom u prostoru upozore na zla nekadašnje NDH, ali i opasnost […]

  2. […] amblemima na kojima piše “Za dom spremni“. Dok se u Zagrebu današnjeg dana tamošnji građani prisjećaju na način da umjetničkom intervencijom u prostoru upozore na zla nekadašnje NDH, ali i opasnost […]