Komunalno-pravna bitka za djelić javne plaže

Želite li nešto raditi u Splitu, najbolje je da zanemarite zakone. Pokušate li raditi legalno, zakočit će vas birokracija; u suprotnom, ista ta birokracija zakočit će samu sebe, pa vi za to vrijeme možete ubirati novac i to bez da plaćate poreze i namete Gradu ili državi. Osjetili su to i članovi Društva Marjan kad su pokušali urediti dio plaže je prepušten gradsko – županijskom nemaru.

Želite li nešto raditi u Splitu, najbolje je da zanemarite zakone. Pokušate li raditi legalno, zakočit će vas birokracija; u suprotnom, ista ta birokracija zakočit će samu sebe, pa vi za to vrijeme možete ubirati novac i to bez da plaćate poreze i namete Gradu ili državi. Odavno je to izgleda shvatio notorni “kralj splitskih plaža” Dragan Jurišić – Jenki, koji već pet godina bespravno ordinira i lijepo zarađuje na poznatim marjanskim plažama Kašjuni i Kaštelet. Naime, još 2010. godine Jurišiću su istekle koncesije za dvije spomenute plaže, no on ih je nastavio bespravno eksploatirati, te je uz to, imajući gradsku koncesiju za ugostiteljski objekt do 12 kvadrata, bespravno izgradio još stotinjak kvadrata šankova i betonskih platoa. Enigma je zašto je Grad Split svake godine Jurišiću iznova davao koncesiju za ugostiteljski objekt do 12 kvadrata, znajući da je bespravnim nadograđivanjem deseterostruko premašio propisane gabarite. Građevinska inspekcija pobrojala je čak pet bespravnih gradnji na Kašjunima i Kašteletu, ali na to tome je i ostalo: ilegalni objekti i dalje su tamo, rade punom parom, a Jurišić je zahvaljujući njima faktički u posjedu cijelih plaža, no više ne i koncesije. Osim toga, cijeli slučaj je i na sudu, s tim da se oštećenim osjeća Jurišić, koji od Županije traži povrat novca – 30 milijuna kuna – za bespravno nasipanje i betoniranje obale. U međuvremenu, nitko ga niti ne pokušava deložirati iz bespravnih objekata i s plaže koju koristi bez koncesije.

Zbog toga što u Županiji ne znaju čitati zakon, plaža ostala neuređena

Zapuštenost i loše stanje plaže Kaštelet na zapadnom dijelu, kod zida koji je dijeli od Vile Dalmacije, potaklo je lani u proljeće Društvo za zaštitu i unapređenje Marjana, poznatije kao Društvo Marjan, da se javi na gradski natječaj za projekte udruga građana za zaštitu okoliša. Tražili su 30 000 kuna za uređenje zapuštenog dijela plaže, a Grad im je odobrio 10 000 kuna, te je potpisan ugovor, prema kojemu su sredstva trebala biti utrošena na sadnju pet borova, dohranu plaže, odnosno nasipanje dva kamiona žala, te čišćenje trave, drače, smeća i većeg kamenja. Članovi Društva Marjan prionuli su poslu, te do svibnja očistili i pripremili lokaciju za dovođenje žala, no za nasipanje im je trebala dozvola Županije. Ali avaj. Županija, konkretno Upravni odjel za graditeljstvo, komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša, na čijem je čelu mag.ing.arch Marija Vuković, odbila je izdati dozvolu za nasipanje žala uz obrazloženje da udruge građana nisu registrirane, odnosno ne smiju obavljati komunalne djelatnosti.

prije poslije1

Prije i poslije akcije Društva Marjan

Društvo Marjan podnijelo je žalbu na to rješenje Ministarstvu za zaštitu okoliša, te je, nakon godinu dana čekanja, žalba usvojena i dozvoljeno im je nasipanje plaže. Međutim, novac za nasipanje i uređenje plaže, koji je Društvo lani trebalo dobiti na gradskom natječaju, sada je propao. Ukratko, zbog krive interpretacije zakona nadležnih u Županiji izgubljeno je više od godinu dana, propalo je 10 000 kuna, a plaža na Kašteletu i dalje je neuređena.

Ali, to nije sve. Upravni odjel za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša u Splitsko dalmatinskoj županiji, nakon rješenja Ministarstva za zaštitu okoliša, kojim se usvaja žalba Društva Marjan, u ponovljenom postupku ishođenja dopuštenja za izvođenje radova na uređenju sunčališne površine ponovno je odbilo Društvo Marjan. U drugoj odbijenici piše kako se ne može zaključiti da je Grad Split postupio po tada važećem članku 23. Zakona o udrugama, budući da je Ugovor zaključen nakon što je Grad Split “prihvatio prijedlog Korisnika i odobrio financijsku potporu a iz koje formulacije nije razvidno da je prethodno proveden natječaj i utvrđeno da je predmetni projekt od osobitog interesa za opće / javno dobro u Gradu Splitu”.

Bitka zahtjevima, žalbama i rješenjima

Bitka zahtjevima, rješenjima i žalbama se nastavlja, pa je Društvo Marjan 24. kolovoza uputilo novu Žalbu na Rješenje Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša. “Kao razlog odbijanja navodi se što Upravni odjel za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša, Splitsko – dalmatinske županije ne može zaključiti da je Grad Split postupio sukladno tada važećem članku 23. Zakona o udrugama. Molimo da se uzme u obzir da su sredstva za uređenje plaže ispod Kašteleta odobrena upravo temeljem Poziva za prijavu projekata i programa udruga iz područja zaštite okoliša od interesa za grad Split za 2014. godinu koji se temelji na članku 23. Zakona o udrugama. Temeljem navedenog i temeljem priložene dokumentacije zahtijevamo da se Rješenje Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša, Splitsko – dalmatinske županije od 07. kolovoza 2015. godine preispita i odbaci. Držimo da je ovakvo postupanje nadležne službenice nedopustivo i suprotno Zakonu o općem upravnom postupku i usmjereno prema onemogućavanju uređenje predmetnog dijela plaže Kaštelet, iz nama nepoznatih razloga”, stoji u žalbi Društva Marjan.

Splitska obala, zadužena za održavanje Kašteleta, ne radi ništa jer “situacija nije jasna”

Prije i poslije akcije Društva Marjan

Prije i poslije akcije Društva Marjan

Inače, za održavanje gradskih plaža koje nisu pod koncesijom, a u koje zadnjih godina spada i plaža Kaštelet, zadužena je gradska tvrtka Splitska obala. U opisu djelatnosti te tvrtke su građevinski radovi uređenja plaža kao što su obnova infrastrukture, obogaćivanje sadržaja za korisnike, prihrana plaža materijalom, te čišćenje plaža kroz cijelu godinu. Međutim, održavanje plaže Kaštelet samoinicijativno je preuzeo Dragan Jurišić – Jenki, čija dva djelatnika svakoga dana kupe smeće. Zapadni dio prema Vili Dalmaciji, kojeg je namjerilo urediti Društvo Marjan, izgleda da im nije prioritet, vjerojatno zato jer to područje uglavnom ranije služilo za parkiranje automobila.

Tko i kako čisti plažu Kaštelet upitali smo Željanu Klein, voditeljicu plaža u tvrtki Splitska obala. “Naši djelatnici odrađuju čiščenje plaže Kaštelet kada je to potrebno, iako istu plažu čiste i djelatnici gospodina Jurišića. Ograničavamo se na nužne radove i čekamo da se riješi situacija, jer iako je plaža službeno bez koncesije, u stvarnosti to nije tako. Na Kašteletu smo postavili i kante za smeće, ali prihranu plaže ne radimo, jer situacija je nejasna, a mi baratamo novcem poreznih obveznika”, ustvrdila je Klein.

 

Tko bi sve na Kašjune?

Inače, na svibanjskoj skupštini Splitsko – dalmatinske županije za novog koncesionara plaže Kašjuni na period od 10 godina, a za godišnju naknadu od 200 000 kuna, te pet posto od ostvarenih prihoda, odabrana je solinska tvrtka Dolis solinskog HDZ-ovca Stipe Dolića, koji je navodno blizak županu Zlatku Ževrnji. No, na tu odluku žalio se drugi natjecatelj, konkretno tvrtka Sunčana oaza iz Opatije, u vlasništvu Marija Kovačevića, koja drži lanac kafića Hemingway. Kovačević tvrdi da je dao bolju financijsku ponudu, no ipak nije pobijedio na natječaju. Žalba mu je u prvom stupnju odbijena, ali žalio se ponovno, sada Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nitko pa ni mediji ne smiju na Kaštelet

Na skupštini Županije nije određen novi koncesionar plaže Kaštelet. Novi koncesionar možda bi uveo reda, ali pitanje je kako bi na to reagirao Dragan Jurišić – Jenki, koji plaže na Kašjunima i Kašteletu doživljava kao svoje privatno vlasništvo. Da s Jenkijem nema šale, nedavno se uvjerila i ekipa lokalne TV Jadran, koju je “splitski kralj plaža” po dolasku na Kaštelet napao zaprijetivši da “ne smiju snimati na njegovoj plaži bez odobrenja”, a usput je priprijetio aktivistu koji se tamo našao da će ga udariti. TV ekipa se povukla s vrućeg terena, a snimljeni materijal dosad nije objavljen. Da na Kašteletu treba uvesti reda svjedoči i slučaj od prije nekoliko godina, kada je četverogodišnji dječak na toj plaži ugazio na narkomansku špricu. No, čini se da nikoga nije previše briga što na najpopularnijim splitskim plažama vladaju nered i bezvlašće. Status quo traje već pet godina, a Grad, Županija, nekoliko Ministarstava, pa i Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan u čijem sastavu su predmetne plaže, ne rade ništa, ili prebacuju odgovornost na one druge.

Lari Lulić

Ovaj tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Ostvarivanje prava građana na javno informiranje.

Lari Lulić

0 comments