Jadrolinijini ugovori na (ne)određeno vrijeme

A.B. u Jadroliniji je zaposlen već 14. godinu na Ugovor na određeno vrijeme, a odnedavno se  priprema se za još jedan odlazak na Zavod za zapošljavanje. Nakon potpisanog 49 ugovora, 30. rujna ponovno ostaje bez posla.

Kako navode iz Sindikata pomoraca Hrvatske, čiji je član i navedeni A.B., ovaj slučaj “nije usamljen i to je jedan od razloga zbog kojeg već godinama vodimo bitku s različitim Upravama Jadrolinije”. Naime, “politika držanja zaposlenika na ugovore na određeno vrijeme, stara je politika zapošljavanja u ovoj najvećoj hrvatskoj brodarskoj kompaniji. Obzirom da se bliži kraj sezone, mnogi će zaposlenici Jadrolinije kucati na vrata hrvatskih zavoda za zapošljavanje.. gdje je tome kraj”, pitaju se u Sindikatu pomoraca.

Otvoreno pismo A.B., koji dočarava svoje (ne)određeni radni vijek, donosimo u cijelosti.

Radim u Jadroliniji od 2002 godine, uz potpisanih 49 ugovora, 3 odlaska na Zavod za zapošljavanje (boravci na zavodu svaki put po 2 i po mjeseca) i ponovno vraćanje na posao, svaki put novi početak uz samo jedno pitanje: što će se dogoditi sutra, hoćemo li ostati na ulici bez posla i korice kruha.

Počeo sam raditi 2002 godine kao sezonac – šalterski djelatnik na prodaji karata u Agenciji Obonjan. Završetkom sezone te iste godine, početkom 10 mjeseca 2002., dobio sam ugovor od 3 mjeseca na radno mjesto privezivača Agencije Šibenik. Posao privezivača sam obavljao od 2002 do 1.travnja 2015 godine uz potpisanih 48 ugovora, uz 3 odlaska na biro za zapošljavanje i opet vraćanje na posao.

Kada zaposlenik na ugovor na određeno vrijeme u Jadroliniji napuni 3 godine radnog staža u Jadroliniji, ali manje 1 dan, kompanija ga šalje na zavod za zapošljavanje, na zavodu provodi cca. 2 i pol mjeseca, potom opet vraćanje na posao u komadu 3 godine manje 1 dan, naravno uz potpisivanje ugovora po 3 mjeseca , i tako u nedogled.

1.4.2015 godine se dogodio moj zadnji prekid ugovora, završavam na Zavodu za zapošljavanje, u tom periodu brodovi Jadrolinije moraju se premjestiti na državni dio Lučke uprave (točnije 22.5.2015) gdje će privezivanje brodova početi obavljati koncesionar (Luka Šibenik), s raspoređivanjem svojih djelatnika na mjesto priveza.

Dakle Jadrolinija ostaje bez obavljanja priveza svojih brodova, a ja kao djelatnik gotovo 14 godina, bez svog radnog mjesta, bez svoje korice kruha ostajem do daljnjega na birou za zapošljavanje.

U tom svemu se pitam u svoje ime i imena svih kojima se godinama produžuju ugovori, nekima i desetljećima, nama koji smo ostavili tu  15 godina života po raznoraznim vremenskim uvjetima: gdje je ono naše sutra, naša budućnost, naša životna perspektiva, da nešto napravimo od svog života  osnujemo obitelj, da možemo hraniti svoju djecu, ostvariti svoju mirovinu i zadnje godine ili dane života i uživati u njoj, pitam se da li je nekog za to briga.

Na birou za zapošljavanje proveo sam period do 05.07.2015 godine, a 06.07.2015 dolazi mi poziv za sezonski rad do 30.9.2015 godine na mjesto šalterskog djelatnika u Agenciji Šibenik, dakle moj potpisani 49 ugovor i nakon 14 godina rada u Jadroliniji vraćam se opet na ugovor sezonca od 3 mjeseca.

Opet neizvjesnost, što će se dogoditi iza 30.9.2015, hoću li nastaviti raditi, hoću li opet završiti na Zavodu, pitam se kako dalje, pitam se i koliko nas ima takvih koji svoj život zadnja 2 desetljeća planiraju samo po 3 mjeseca, pa opet po 3 mjeseca, pa opet…

R.T.

0 comments