Izmjene splitskog GUP-a – nesagledive posljedice za Splićane

“Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća – Split se uputio u još jednu katastrofu. Nakon što su prihvaćeni amandmani ‘konstruktivne oporbe’, gotovo svi su podigli ruku za nastavak de-GRADacije”, pojašnjavaju iz inicijative Za pametan grad i pametne ljude komentirajući jučer usvojenu Odluku o izradi Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Splita.

Inicijativa je, ističu, bila protiv ovakve sramotne odluke jer se “bez Strategije razvoja grada krenulo u izmjene GUP-a kojima se ne predviđa ništa osim gradnje stambenih i poslovnih kvadrata i to u isključivu korist pravnih osoba, a ne osoba, tj. stanovnika, zanemarujući parkove, parkirališta, plaže, škole, vrtiće, ceste”.

“Ozakonjenje objekata u Park šumi Marjan je zakonski neutemeljno, izmjene radi tobože velikih investicija nisu osigurane, već otvaraju prostor za mešetarenje nekretninama,  ne postoji niti jedno slovo o poboljšanju prometa, nema ni jedne rezerve za novi vrtić ili školu uz tisuće novih stanova”, upozoravaju.

Ujedno napominju da se “GUP ne smije mijenjati radi privatnog interesa jer je to podzakonski akt koji regulira optimalan raspored ljudi i dobara u prostoru radi jednakomjernog razvoja – nije riječ o papirima koji će pomoći nekome da se obogati”. “Utoliko je poticaj za ovakve izmjene GUP-a promašen”, a “posljedice ove odluke snosit će svi građani – 200.000 ljudi, njihove djece, unuka i o tome ne smijemo šutiti”, zaključuju.

pametno urbocid se nastavlja

 

R.T.

0 comments