I U Spinutu rasprava o GUP-u

Stranka Pametno organizira ovog četvrtka 4. veljače 2016. godine s početkom u 18 sati u Gradskom kotaru Spinut (Matoševa 29, Split) tribinu o izmjenama GUP-a.

Nagrađivani urbanist Borislav Doklestić predstavit će građanima na nizu domaćih i stranih primjera kako bi ovakve dokumente trebalo raditi te ukazati na negativne posljedice “urbanizma bez urbanista i građana”, a tribinu će moderirati novinarka i aktivistkinja Diana Magdić.

Ovo je treća u nizu tribina o promjenama GUP-a, a cilj joj je upoznati građane o izmjenama Genralnog urbanističkog plana koje su u tijeku.

Organzatori smatraju kako ni Zagreb niti Split nisu formulirali vlastite strategije razvoja, nisu pokrenuli gradske projekte, a aktualne su izmjene GUP-a svedene na “lov na svaku parcelu”. “Čini se da je i velik dio struke zaboravio da prostorno planiranje služi stvaranju temeljnih uvjeta za razvoj te zaštiti javnog interesa, a ne ucrtavanju investitorskih želja u planove gradova. Način na koji su pokrenute aktualne izmjene Generalnog urbanističkog plana nedvosmisleno ukazuje na to da razvojne ideje nema, a javni se interes lažno suprotstavlja često spekulativnom poduzetništvu i stavlja u drugi plan, čime se gradska administracija odriče jedne od svojih osnovnih funkcija – planiranja održivog razvoja Splita. Tako ne mora i ne treba biti, no uvjet za bilo kakvu suvislu raspravu, a zatim i akciju kojom bi se sadašnje loše prakse mijenjale, jest razumijevanje planerskih procesa”, poručuju organizatori.

A.B.

0 comments