Hrvatski ribari uništavaju svoje brodove za novac

Projekt “scraping”, uništavanje ribarskih plovila, krenuo je u pulskom brodogradilištu Tehnomont, izvještava HRT.

Dio je to projekta Europske unije kojim se ribarima nudi odšteta za izlazak iz ribarstva, čime se pokušava očuvati ugroženi riblji fond. Visina odštete temelji se na bruto registarskoj toni, starosti broda i brojnim drugim kriterijima. U prvom je krugu za to osigurano 4,7 milijuna eura, od čega se 75 posto financira sredstvima Europske unije, dok 25 posto financira Hrvatska. Do kraja godine, najavljuju, slijedi novi natječaj.

Nakon administrativne obrade, napravljena je rang lista korisnika koji udovoljavaju uvjetima pravilnika i natječaja. U skladu s raspoloživim sredstvima za provedbu ove mjere, samo je prvih 17 korisnika s rang liste ostvarilo pravo na potporu, piše Agroklub, što je uistinu malo u odnosu na očekivanih četrdesetak. Smatra se da je interes ribara prilično velik – na prvi se natječaj navodno prijavilo čak 90 ribara.

Razlozi zbog kojih je odaziv toliko velik uglavnom leže u činjenici da je ribarstvo postalo neisplativo, ulaganja su često viša nego zarada, a mnogima će deseci tisuća eura odštete dobro doći za umirovljenje ili pak pronalazak neke druge branše. Što se samog projekta tiče, mnogima je njegova svrha u kontekstu hrvatskog ribolovstva upitna.

Poslovni.hr prošle je godine pisao o “scrapingu”, a razgovarali su i s Tarzanom Legovićem, predstojnikom zavoda za istraživanje mora i okoliša na Institutu “Ruđer Bošković”, koji je istaknuo kako je hrvatska flota prilično beznačajna u usporedbi s talijanskom ili španjolskom te kako su one ustvari uništile more. Naglasio je kako “scraping” koristi pojedincima koji žele dobiti novac i ostaviti se ribarstva, no kako se problem izlova time neće riješiti.

Irena Jahutka iz Ministarstva poljoprivrede, načelnica sektora za upravljanje EU-fondovima u ribarstvu, naglasila je kako nigdje u operativnom planu nisu naveli da se scraping provodi zbog ugroženosti ribljeg fonda u Jadranskom moru, već da je namijenjen ribarima koji idu u mirovinu ili se žele baviti nekom drugom djelatnošću. S obzirom na to da se u okviru Europske unije ipak radi o projektu kojim se primarno pokušava zaštititi okoliš, izjava Jahutke djeluje u najmanju ruku čudno.

“Scraping” za sobom povlači i pitanje uništenja tradicije. S obzirom na financijski izazovna vremena u kojima se mnogi građani Hrvatske nalaze, smatra se da će brojni ribari odustati od ribarstva zbog visokih odšteta koje će dobiti za svoje brodove. To bi moglo imati značajan utjecaj na gubitak mediteranske tradicije malih ribara, pogotovo kad se uzme u obzir da se od početka 2015. godine ukinuo mali ribolov, odnosno ribolov za osobne potrebe, koji je sada postao dio gospodarskih djelatnosti.

J. F.

0 comments