Hrvatska prema mirovnom indeksu na 27. mjestu

Prema globalnom mirovnom indeksu za 2015. godinu, koji svake godine mjeri Institut za ekonomiju i mir (IEP), Hrvatska se na listi 162 zemlje nalazi na 27. mjestu. U odnosu na prošlu godinu, naša  zemlja je pala za jedno mjesto.

Indeks se mjeri na osnovu 23 indikatora, među kojima su građanski nemiri, kriminal, vojna potrošnja, upletenost pojedine zemlje u vojne sukobe te odnosi sa susjedima. Tako je Hrvatska zaradila prosječnu ocjenu 1,55, što nije daleko od najbolje jedinice. Potonju je dobila u kategorijama broja ubojstava, upletenosti u međunarodne sukobe, političkom teroru, uvozu i izvozu oružja, terorizmi i broju raseljenih. Što se tiče percepcije kriminala i pristupa oružja ocijenjena je s osrednjom trojkom, dok je zbog broja policijskog i sigurnosnog osoblja priskrbila sebi nešto lošiju ocjenu 3,5.

Europa je i dalje najmirnije područje svijeta, što pokazuje 15 od prvih 20 zemalja na ljestvici koje se nalaze na tom kontinentu. Kao najmirnije zemlje svijeta prepoznate su Island, Danska i Austrija, a slijede ih Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Australija, Japan i Češka. Kao najnemirnije ističu se Irak i Afganistan.

Od velikih sila, SAD se nalazi na 94. mjestu, Kina pak na 124., a Rusija drži 152. poziciju.

S.T.

0 comments