GONG traži donošenje Zakona o referendumu

GONG je povodom Međunarodnog dana demokracije objavio priopćenje u kojemu apelira na Vladu i Sabor da prije raspuštanja donesu novi Zakon o referendumu.

Novi, poboljšani Zakon o referendumu, kazali su u GONG-u, osigurao bi veću transparentnost izbornih i referendumskih kampanja. “Usprkos činjenici da je tijekom gotovo četiri godine mandata sadašnje Vlade prošao nekoliko javnih rasprava i saborskih čitanja, konačnom prijedlogu Zakona o referendumu prijeti sigurna smrt”, rekli su.

Na istom se putu, istaknuli su, nalazi i Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Prvo je čitanje u Saboru prošao još u svibnju ove godine. Cilj je tog zakonskog prijedloga da se strankama i kandidatima propiše podnošenje financijskih izvještaja online putem kako bi se prevenirala korupcija. “Sveobuhvatan registar financijskih izvještaja političkih stranaka i drugih subjekata koji sudjeluju u političkom natjecanju povezan s online bazama podataka koje se odnose na imovinske kartice, javne nabave, koncesije, oproste poreznih dugova, poticaje i slično, omogućio bi rano detektiranje sukoba interesa, osnova sumnje korupcije i potencijalnih klijentelističkih odnosa između donatora, stranaka i institucija vlasti”, naglasili su.

GONG je upozorio da, ukoliko se ne donesu ti iznimno bitni zakoni kojima bi se omogućila poštenija izborna i referendumska utakmica,  Sabor šalje jasnu poruku da ne želi čuti glas građana i da ne želi veću transparentnost izbora. Pozvali su Vladu i Sabor da usvoje te nacrte te da dokažu da se uistinu zalažu za “red i stabilnost”, a ne za “nered, bezakonje i kaos”.

J. F.

0 comments