GONG pozvao Predsjednicu na transparentnost

GONG je pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da prije izbora pojasni kriterije i logiku kojom će se voditi pri povjeravanju mandata za sastav nove vlade.

Time bi se, ističu GONG-ovci, izbjegla proceduralna i ustavno-pravna neizvjesnost s obzirom na otvorena pitanja oko procedure povjeravanja mandata za sastavljanje Vlade nakon proglašenja rezultata izbora. “Način provođenja konzultacija nije precizno propisan, a potpisi novoizabranih zastupnika nisu ustavna kategorija, nego su se ustalili kao običaj zbog čega ne obvezuju Predsjednicu kao ni same zastupnike”, upozoravaju.

Od Predsjednice traže da razjasni kojim će postupkom provesti konzultacije sa saborskim zastupnicima, kojom će procedurom točno utvrditi tko raspolaže potporom najmanje 76 zastupnika, na koji će način izvještavati o tijeku i rezultatima konzultacija te hoće li djelovati na temelju privremenih i neslužbenih rezultata ili će čekati konačne i službene rezultate izbora. Ukoliko Predsjednica ne odgovori na navedena pitanja prije objave rezultata izbora, ističu, potaknut će dodatne kritike i sumnju u svoju nepristranost u postupku dodjele mandata za sastav Vlade.

GONG ističe i veliku odgovornost elektroničkih medija s nacionalnim koncesijama za informiranje birača o njihovom biračkom pravu, proceduri glasanja, samim kandidatima i predizbornim programima, financiranju kampanja, između ostalog i putem organiziranja predizbornih sučeljavanja.

“Nakon što je Hrvatski sabor usvojio Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom u Republici Hrvatskoj tijekom izborne promidžbe, prema kojima ti mediji imaju mogućnost jednom tijekom predizborne kampanje organizirati posebnu emisiju sa sučeljavanjem osoba koje su sudionici u izborima istaknuli kao kandidate za predsjednika Vlade”, iz GONG-a naglašavaju da “ta medijska forma nije omogućena zbog prava kandidata na promidžbu, nego se radi o pravu medija na kritičko propitivanje kandidata, u skladu s vlastitim internim pravilima, i pravu građana da se u potpunosti informiraju o ponuđenim političkim opcijama”.

J. F.

0 comments