Frljić: Slobodna Dalmacija pokrenula medijski linč

Ravnatelj riječkog HNK Ivan pl. Zajc Oliver Frljić uputio je otvoreno pismo Saši Lekoviću, predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, kako bi ga upozorio na medijski linč koji je pokrenula Slobodna Dalmacija. Naime, “5. kolovoza će u riječkom HNK pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče”, a “riječ je o pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene”. Slobodna Dalmacija je pak tekst na tu temu “odlučila opremiti na način da se protiv organizatora i sudionika skupa pokrene medijski linč”, pa to “predstavlja eklatantan primjer kršenja novinarske etike, proizvođenja masovne histerije i huškanja”.

Na 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja,  u srijedu, 5. kolovoza s početkom u 20 sati, dok bude trajala središnja proslava u Kninu, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca pet protjeranih žena različite nacionalnosti, u razgovoru s moderatoricom Vesnom Janković,  ispričati svoja sjećanja na te ratne dane.

“Kroz njihova sjećanja i životne priče pokušat će se ukazati da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušava predstaviti službena/e politika/e. Njihova ‘kontrasjećanja’ koja nisu usmjerena ‘protiv’ već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj su da se ispričaju i čuju one priče koje uvijek ostaju negdje na marginama ili nikad ispričane, priče što ih vjerojatno neće zabilježiti ni službena povijest. Upravo stoga, ovaj razgovor kao svojevrsna usmena povijest svjedokinja jednog vremena pomoći će da njihova iskustva ne ostanu tek osobna sjećanja”, pojašnjavaju iz riječkog HNK.

“Ovim događanjem pokušavamo otvoriti i javnu debatu o položaju žena u ratu, progovoriti o zamjeni ratnog nasilja nad ženskim subjektom ‘mirnodopskim’ nasiljem kroz dominantne/muške narative o ratu, te mogućnosti emancipacije od njih kroz kreiranje prostora ženskog sjećanja”, dodaju.

Članak novinara Davora Krile objavljen u Slobodnoj Dalmaciji

Otvoreno pismo Olivera Frljića upućeno Saši Lekoviću prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine Leković,

5. kolovoza će u riječkom HNK pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče. Riječ je o pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene. Cijeli skup je zamišljen kao afirmacija kulture mira. Kroz njega se trebao dati prostor onim iskustvima koja inače nisu prisutna u javnom prostoru.

Iako je dobila navedne informacije, a novinar Davor Krile napisao tekst koji ih je točno interpretirao, Slobodna Dalmacija se odlučila navedeni tekst opremiti na način da se protiv organizatora i sudionika skupa pokrene medijski linč. Tekst je naslovljen “U Rijeci spremaju ‘KONTRA OLUJU”, iako takav naslov nema nikakve veze niti sa sadržajem teksta, niti sa sadržajem planiranog skupa. Većina portala prenijela je samo naslov, te svoje daljnje interpretacije gradila na njemu.

Ovim putem bih Vas, kao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, molio da se o navedenom potezu Slobodne Dalmacije – koji predstavlja eklatantan primjer kršenja novinarske etike, proizvođenja masovne histerije i huškanja – javno očitujete. Vjerujem da, kao i većina hrvatske javnosti, ne biste htjeli da ovaj skup završi nasiljem od strane onih koji još uvijek ne mogu prihvatiti da postoje i neka drugačija iskustva i mišljenja, pri čemu im zdušno asistira dio hrvatske medijske scene. Sudionice skupa su, još jednom ponavljam, isključivo žene.

U prilogu vam dostavljam priopćenje o skupu koje je HNK Ivana pl. Zajca poslao medijima, kao i tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji.

Oliver Frljić, intendant HNK Ivana pl. Zajca

R.T.

0 comments