Fašizam i na terenu

Pobjedu Hrvatske nad Islandom i izboren odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu zasjenio je jučer reprezentativac Josip Šimunić zločinačkim povikom “Za Dom spremni” koji je urlao na mikrofonu nakon utakmice. Na taj način pokvario je veselje svim onim građanima svjesnim naše prošlosti, koji su bodrili hrvatsku reprezentaciju.

Neupućeni ili zlonamjerni Šimunić na prozivke je za Jutarnji list odgovorio: “To sam uvijek želio napraviti. Kakav Fare, kakve tužbe, kazne, nemam se čega stidjeti. Zbog tog ‘Za dom spremni’ i to? Igrao sam za svoj dom, oni kojima smetaju ti povici mogli bi malo nešto pročitati i proučiti povijest?! Ako to nekoga smeta, onda je to njegov problem. Odigrali smo odličnu utakmicu. Na dobrom smo putu i na Brazilu moćemo puno napraviti”.

Podsjetimo, Šimunić je svojevremeno “plakao” zbog zabrane puštanja Thompsona pred utakmicu s Izraelom 2007. godine. A okušao se i u domoljubno navijačkim pjesmuljicma.

Stupanj obrazovanaj nogometaša uistinu je zastrašujuće nizak što potvrđuje i ovaj primjer.

Nogometašu je odgovorio  na Facebooku i ministar znanosti, obrazovanja, sporta Željko Jovanović: “E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti. Ako želiš osobno ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora povijesti i shvatiš kakav je to poklič ‘Za dom spremni!’”.

STav

0 comments