Europska profesionalna kartica za bolju mobilnost stručnjaka

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora našao se prijedlog Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija, kojim bi se sukladno direktivama Europske unije za pojedina zanimanja uvelo automatsko priznavanje kvalifikacija. Osim toga, novina je i Europska profesionalna kartica, a kako bi se poticala mobilnost stručnjaka po državama članicama EU-a.

Prijedlog zakona donosi prije svega propise o minimalnim uvjetima osposobljavanja za obavljanje profesija doktora medicine, doktora dentalne medicine, medicinskih sestara odgovornih za djelatnost opće njege, primalja, magistara farmacije, doktora veterinarske medicine i arhitekata. Time bi se za spomenuta zanimanja uvelo europsko načelo automatskog priznavanja kvalifikacija.

Kako je kazao Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog osiguranja, Europska profesionalna kartica pak predviđena je za 5 profesija, za medicinske sestre, magistre farmacije, fizioterapeute, planinske vodiče, agente posredovanja u prometu nekretnina. Sustav izdavanja europske profesionalne kartice trebao bi početi funkcionirati 18. siječnja 2016. godine a za ovih 5 profesija bi probno razdoblje bilo do 18. siječnja 2018., dakle 2 godine. Ako bi se utvrdilo da sustav izdavanja europske profesionalne kartice dobro funkcionira te da potiče mobilnost stručnjaka po državama članicama naknadno bi se uvele kartice za još dvije profesije i to za doktore medicine i inženjere.

S.T.

0 comments