Dvojbeni Koharević opet na čelu Marjana

Gradski vijećnici SDP-a i HDZ-a na jučerašnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća iskazali su nesvakidašnju složnost u odnosu prema Marjanu i to imenovanjem Roberta Koharevića za novog ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan. “U tome ih nije pokolebao ni dopis od 6. svibnja, kojeg su Gradu Splitu uputili Srđan Marinić i Duška Boban – tada još uvijek aktivni članova Upravnog vijeća te ustanove, koji su upozorili na osnovanu sumnju na počinjenje kaznenih djela od strane Koharevića, do jučer v.d. ravnatelja”, upozoravaju iz Društva Marjan.

Kako ističe Društvo Marjan, Koharević se protivio provođenju neovisne vanjske revizije poslovanja Javne ustanove, kojom bi se utvrdile nepravilnosti zbog njegovog korištenje službenog vozila u privatne svrhe, i zbog 800 kuna mjesečne pretplate za parkiranje službenog automobila izvan radnog vremena. I pored toga što je dolaskom Marinića i Boban u Upravno vijeće, taj trošak ukinut, “ponovno se ista stavka unosi u Financijski plan za 2014. godinu i to bez suglasnosti Upravnog vijeća”.

Tu je još trošak od 73 tisuće kuna za izradu interaktivnih skulptura koje su suprotno proceduri postavljene na Marjanu, zatim 108 tisuća kuna za nabavku i održavanje zastave RH, pa onda trošak plaćanja knjigovodstvenih usluga za iznos od 50 tisuća kuna godišnje i to pored 5 zaposlenika u tajništvu od kojih nitko nije kvalificiran za obavljene tog posla, te cijeli niz drugih, prema slovu zakona dvojbenih izdataka.

O propustima i nepravilnosti u radu Ustanove, upozorili su i Državni zavod za zaštitu prirode, Hrvatske šume te PU splitsko-dalmatinska, ponajviše zbog “ležernog pristupa prilikom sprječavanja protupravnih graditeljskih zahvata” i “neispravnosti protupožarne opreme”.

“Sve prije navedeno ukazuje na postojanje osnovane sumnje da se radi o kaznenim djelima protiv opće sigurnosti, protiv okoliša, protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti počinjenih od strane bivšeg ravnatelja i aktualnog v.d. ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan. Stoga, prijedlog od 07.01.2014. godine o imenovanju Roberta Koharevića za ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan, povlačimo. U cilju dovođenja poslovanja u zakonske okvire te poboljšanja efikasnosti i smanjenja troškova, zahtijevamo provođenje neovisne vanjske revizije kompletnog poslovanja Javne ustanove za period od osnivanja Javne ustanove 2005. godine do danas”, poručuju iz Društva Marjan.

S.T.