Dva milijuna glasova: Zaustavite TTIP!

Europski će parlament sutra, 10. lipnja, glasati o rezoluciji koja se odnosi na TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), a iz Europske građanske inicijative (ECI) Stop TTIP poručuju da se ovaj dokument mora odbaciti.

Michael Efler, član Građanskog odbora Stop TTIP, upozorio je kako je TTIP prijetnja demokraciji te standardima zaštite radnih prava, okoliša i javnog zdravstva. Nadodao je da je rekordnih dva milijuna ljudi potpisalo peticiju protiv TTIP-a, što bi Europski parlament trebao imati na umu prilikom glasanja.

Posebno se osvrnuo na ISDS (Investor-state dispute settlement), čije bi uključivanje omogućilo korporacijama da tuže države na privatnim sudovima ako smatraju da im se ometa ulaganje ili smanjuje očekivani profit. “Poboljšanja ISDS-a koja su predložili Europska komisija i europski socijaldemokrati nisu dovoljna. Problem se time ne uklanja jer bi ISDS i dalje omogućavao paralelni pravni sustav za investitore koji bi bio nepotreban, opasan za demokraciju i koji bi se pokazao kao veoma skup za porezne obveznike. Ako u rezoluciji ne bude uključen veoma jasan stav protiv ISDS-a, Europski bi parlament trebao odbaciti kompletnu rezoluciju”, istaknuo je.

Dean Derežić, koordinator platforme nevladinih organizacija protiv TTIP-a u Hrvatskoj, Zaustavimo TTIP, osvrnuo se na problem neinformiranosti saborskih zastupnika i Vlade u Hrvatskoj. “Dok se u Hrvatskoj tek 3 posto saborskih zastupnika očitovalo o TTIP-u, a Vlada se tek informira o čemu se pregovara i priprema se početi pripremati studiju utjecaja TTIP-a na naše gospodarstvo, europski socijaldemokrati pokazuju vrlo sličnu razinu snalaženja. Nakon višemjesečnog izrazitog protivljenja predloženoj formi ISDS-a, prošlog su tjedna na Odboru za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta (INTA) kapitulirali pred Europskom pučkom strankom, koja uključuje i HDZ, te pristali na ISDS u gotovo nepromijenjenoj varijanti, unatoč vlastitoj većini u Odboru. Sada, dan prije glasanja, pokušavaju se ponovno konsolidirati u protivljenju ISDS-u”, poručio je Derežić.

Nadodao je i primjer Slovenije, koja je napravila studiju utjecaja TTIP-a na gospodarstvo, posebno komentirajući problem gubitka radnih mjesta. “Susjedna je Slovenija odavno napravila studiju utjecaja na gospodarstvo, a rezultati su poražavajući: nepromijenjen BDP i gubitak do 1500 radnih mjesta. Istovremeno, brojka na razini EU ide do gubitka 600 000 radnih mjesta”, kazao je.

Zadovoljan je odazivom na peticiju u Hrvatskoj. “Izrazio bih veliko zadovoljstvo brojem prikupljenih potpisa protiv TTIP-a u Hrvatskoj te bih pozvao građane da daju svoj potpis  jer nas od ulaska u klub od 14 zemalja EU koje su dosegle nacionalnu kvotu dijeli manje od 750 potpisa”, poentirao je.

Podsjećamo, u Stop TTIP koaliciji sudjeluje više od 470 organizacija, od udruga za zaštitu potrošača i zaštitu okoliša, do sindikata i političkih stranaka iz cijele Europe.

J.F.

0 comments