Đordana Barbarić – kandidatkinja za dobrotvorku godine

Nagrada je utemeljena kako bi se naglasila važnost i uloga žena u promicanju dobrotvorstva i djelovanju na promjene u hrvatskom društvu.

Iz obrazloženja kandidature:

Đordana Barbarić osoba je koja je cijeli svoj život posvetila pomaganju socijalno isključenim osobama i razbijanju predrasuda prema marginaliziranim društvenim skupinama. Ona je zaslužna za to što se sve više govori o siromaštvu.

U Splitu nema osobe koja nije čula za Đordu. Po struci je defektologinja, a zaposlena je u udruzi Most kojoj je je i predsjednica. Đordana je osnovala udrugu Most s osnovnim ciljem pomaganja mladima s poremećajima u ponašanju, no danas je više prepoznata kao osoba velikog srca koja je utemeljila program skrbi i brige za splitske beskućnike. Sa svojim suradnicima organizirala je prihvatilište za beskućnike koje je započelo s radom 01.listopada 2000. godine, a od 2003. u sklopu prihvata otvoreno je Prihvatilište za žene beskućnice, koje funkcionira kao stambena zajednica, što je jedinstveni primjer u Hrvatskoj.

U drugom segmentu svog rada bavi se mladima pružajući im psihosocijalnu potporu u najosjetljivijem razdoblju njihovih života, od 13. do 18. godine. Veliki je broj mladih ljudi koje je izvela na pravi put.

Đordana je uradila mnogo i za razvoj volonterizma i aktivizma u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, te uvijek ističe da bi sve što je postigla bilo nemoguće bez svih stručnjaka/inja i volontera/ki u udruzi Most.

Osoba je koja će izvući najbolje iz svih koji je poznaju. Sama kaže da je za nju najveća nagrada kad nekome uspiješ promijeniti život.

Dobrotvorki godine nagrada će biti dodijeljena na svečanosti u Zagrebu, 19. prosinca 2013. godine u 13 sati u dvorani multimedijalnog centra Muzeja Mimara.

Tko su ostale kandidatkinje, možete pogledati ovdje.

STav