Dopustimo invalidima da i oni budu mladi! + FOTOGALERIJA

Splitske osobe s invaliditetom, kojih je prema procjenama oko 10 posto, i dalje mogu samo sanjati o slobodi kretanja. Javne ustanove, privatni lokali i otvoreni prostori prema tim se ljudima drže kao neosvojivi bastioni, a pritom nikome od nadležnih, posebice onima iz Banovine, nije ni na kraj pameti da “svoje” vrijeme, tintu i novac troše kako bi takvima olakšali život. Siti takve, već “tradicionalne” nebrige društva u cjelini, Udruga mladih Prijatelj jučer je povodom Međunarodnog dana mladih, stala provocirati svoje sugrađane.

Šetajući se širim centrom grada, volonteri te udruge su na svaku prepreku koju nije baš tako lako savladati, zalijepili naljepnice sa znakom prekrižene osobe s invaliditetom. “Put do pošte, banke, wc-a, kazališta, kina,kinoteke, restorana, kafića, ali i javnih gradskih površina i okupljališta mladih kao što je Matejuška, Peristil, Prokurative sačinjen je od niza prepreka kao što su stepenice, nepropisno parkirani automobili, uzbrdice i nizbrdice preko kojih kolica ne mogu prijeći bez pomoći”, upozoravaju iz Udruge mladih – Prijatelj.

udruga rpijatelj invalid 2Nadalje, ističu da je terensko istraživanje, provedeno 2012. godine, pokazalo poražavajuće rezultate o prostornom uređenju, odnosno smetnjama s kojima se suočavaju – “u gradu jednostavno ne postoji mjesto koje je u potpunosti prilagođeno za osobe s invaliditetom”. Ujedno podsjećaju da su prošle godine u suradnji s Info zonom organizirali akciju A’mo vanka u kolicima, kojom su kandidate i kandidatkinje za gradonačelnika/cu Splita sjeli u invalidska kolica kako bi pokušali makar na pet minuta obavljati neke od svakodnevnih zadataka – platiti račune, kupiti hranu, obaviti nuždu. “Unatoč brojnim obećanjima da će se sjetiti kako im je bilo na pet minuta, ništa se u godinu dana nije promijenilo”, razočarano nam govore.

U okviru ove provokativne akcije na Zlatnim vratima jučer je održan i performans Pazi, klizav stih, a zagonetne stihove i apel kojim su se obratili javnosti prenosimo u cijelosti. “Namjera akcije nikako nije uvrijediti niti se šaliti, već provokacijom doći do onih koji od ove priče i problematike ravnodušno okreću glavu. Osim toga, prilagodbom javnih površina za osobe s invaliditetom omogućava se i majkama s kolicima, kao i biciklistima da mogu nesmetano prolaziti”, zaključuju na kraju.

PAZI, KLIZAV STIH!

Da upitaš bilo koga
u mom kraju,
malom raju:

Tko to svakog dana
mučno skaline broji,
i kome to prepreka
na putu stalno stoji?

Kad ekipa izađe,
na Matejuški kad sjedi,
za koga ta ista
zabava ne vrijedi?

Tko u klub il’ u kafić
bez pomoći ne može,
jer skale se na trotoaru
baš posvuda množe?

Kome je to teško
proći preko rive,
popiti kavu ili
obić’ Prokurative?

I tko to uvijek
sa gorčinom kaže
da ni usred ljeta
ne može do plaže?

Da pitaš isto tako
kome problem stvara
otići u kupovinu,
svratit’ do pazara.

I za koga to u gradu
nikakve šanse nema
da do kina il’ kazališta
svrati bez problema?

I na današnji dan mladih
na koncert ćete svratiti,
a znate li koga će
zbog prepreka netko pratiti?

Ako se netko kao i mi
ponekad ovo pita,
odgovor je uvijek, znajte:
invalidi grada Splita!

Udruga Prijatelj apelira na grad,
nemojte čekati, djelujte već sad.
Rampa po rampa, nek’ pomalo se gradi,
dopustimo invalidima da i oni budu mladi!

S.T.

  • udruga prijatelj invalidi 3
  • udruga prijatelj invalidi 4
  • udruga prijatelj invalidi 5
  • udruga prijatelj invalidi 7
  • udruga prijatelj invalidi 8
  • udruga prijatelj invalidi 9
0 comments