Do 2025. u Helsinkiju neće trebati osobni automobili

Helsinki uvodi plan prema kojem nastoji uvesti efikasan i udoban sistem javnog prijevoza.

Udoban i efikasan sustav javnog prijevoza cilj je mnogih gradova koji pokušavaju smanjiti upotrebu osobnih automobila i na taj način izbjeći štete koje ono donosi za okoliš, piše plataformaurbana.cl

Jedan takav grad je Hamburg koji je 2013. pokrenuo Green Network, plan za prestanak korištenja osobnih automobila u narednih dvadeset godina putem povezivanja zelenih površina na koje građani mogu stići biciklom ili pješke.

Odnedavno je i Helsinki objavio ambiciozan plan pomoću kojeg bi do 2025. u potpunosti eliminirao vožnju osobnim automobilima.

Sonja Heikkilä, inženjerka prometa u Odjelu za planiranje Helsinkija, objasnila je  kako program ne uključuje zabranu automobila, već otvaranje novih alternativnih mogućnosti javnog prijevoza, kako oni koji nemaju osobno prijevozno sredstvo, ne bi imali potrebe početi ga koristiti. Namjera je promijeniti paradigmu razmišljanja ljudi kada je riječ o prijevozu na način da brinu za okoliš i uštedu novca. Prema izjavama koje je Heikkilä dala za Helsinki Times, to je dugotrajan, ali ostvariv proces, pogotovo ako se uzme u obzir da mladima posjedovanje automobila ne predstavlja danas statusni simbol kao što je to bilo nekad.

Plan ovog grada je da se javni prijevoz organizira po personaliziranom sistemu korisnika “na zahtjev“ putem mobilnih aplikacija gdje korisnici određuju rutu kretanja i dobivanju informacije. Što se tiče plaćanja, proučavaju se dva modela – jedan prema kojem se na mjesečnoj bazi kupuju kilometri koji će se prijeći i drugi prema kojem građani plaćaju kilometre koje su prešli.

Također se razmatra i opcija Kutsuplus – sustav minibuseva koji bi skupljao putnike koji se nalaze blizu i na taj način formirao put kojim ide.

Ovakav plan svakako je skuplji od hodanja, ali je također i mnogo jeftiniji od taxija i upotrebe osobnih automobila te je povoljniji za zaštitu okoliša.

S.T.

0 comments