Divlja izgradnja na Marjanu ne jenjava

Bespravni graditelji i dalje neumoljivo nasrću na ionako zanemariv broj zaštićenih krajobraza, a te prirodne cjeline pokušavaju “dotjerati” sukladno svojim shvaćanjima prostornog uređenja. Tako se na njihovom udaru ponovno našlo zaštićeno područje Park šume Marjan, ovog puta ponad Kašjuna, sjeverno od Bambine Glavice, gdje je “kućerak” stao dobivati svoje nove dimenzije.

S cijelim slučajem upoznata je i Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan, koja je kako ističe direktor Robert Koharević, ograničenih pravnih mogućnosti.

“Naš nadzornik je povodom te bespravne izgradnje prvi put izišao na teren 20. siječnja ove godine, kada je utvrđeno činjenično stanje. Tada su s građevine skinute kupe, odnosno otkriven je krov kako bi se izvela nadogradnja. Radnici na gradilištu su upozoreni da krov ne smije izići iz postojećih gabarita. Drugi put smo bili u nadzoru 14. ožujka te je utvrđeno da je zgrada van dozvoljenih okvira. Prilikom oba obilaska napisani su zapisnici, a novonastala situacija je i fotodokumentirane. Nakon zadnjeg nadzora slučaj smo prijavili građevinskoj inspekciji u Splitu”, kazao je Koharević.

Što je dosad izvela građevinska inspekcija, za sada nije poznato. Ustanova u međuvremenu nije dobila nikakvu povratnu informaciju o povućenim potezima kojima bi se gradnja zaustavila i cijela parcela vratila u prvobitno stanje. U splitskoj područnoj upravi Građevinske inspekcije savjetovali su nas da se za službeno očitovanje obratimo Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a od potonjeg još uvijek nismo dobili odgovor.

Na donjim fotografijama, koje su nam poslali iz Društva Marjan, možete pogledati situaciju prije i poslije.

Igor Mušić

  • marjan divlja izgradnja 2
  • marjan divlja izgradnja