Dekan Filozofskog fakulteta smijenio prodekanicu

“Na jučerašnjoj sjednici dekanskog kolegija zagrebačkog Filozofskog fakulteta dekan Vlatko Previšić je samovoljno dužnosti razriješio prodekanicu Branku Galić, iako to po pravilnicima može učiniti samo Fakultetsko vijeće”, javili su jučer iz inicijative Akademska solidarnost.

Iz ove inicijative također smatraju kako dekan za svoj postupak nije dao nikakvo objašnjenje, ali jasno je da je dužnosti razriješena jer se, jedina među prodekanima, otpočetka protivila ugovoru Filozofskog fakulteta s Katoličko – bogoslovnim.

Dolazak Velečastivog, protjerivanje Foucaulta?

Smjena dolazi deset dana nakon tribine na kojoj su problematizirani sporni ugovori koje uprava fakulteta želi provesti u suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom. Među nezadovoljnim profesorima, koji smatraju da ovakva integracija ide na štetu samog fakulteta, studenata, ali i prijeti dodatnoj klerikalizaciji obrazovanja, našla se i netom smjenjena Galić.

“Dekan Previšić, inače igrač sadašnjeg rektora a bivšeg dekana Borasa, koji se guranjem ugovora s KBF-om nada pogurati svoju kandidaturu za članstvo u HAZU-u, ovakav je postupak već i prethodno naznačio, još prije AkadSolidove tribine, jasno rekavši prodekanici Galić da će tražiti njezinu ostavku ako ne glasa za ugovor s KBF-om”, kažu u Akademskoj solidarnosti.

S.T.

2 comments