Definiraj uhljeba

Civilna platforma Istre, mreža organizacija i inicijativa, koje se bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, pokrenula je stranicu pod nazivom uhljeb.info.

Cilj ove stranice je da pozove na suradnju u uvođenju reda u pojam “uhljeb”. “Željeli bismo pojam ‘uhljeb’, ali i pojmove ‘uhljebljivanje’ i ‘uhljebitelj’ učiniti jasnijim, prepoznatljivim i društveno neprihvatljivim. Na kraju, željeli bismo mobilizirati javnost da prepozna, osudi i aktivira se u suzbijanju ove pojave“, stoji na stranici uhljeb.info.

Definicija koju predlažu je sljedeća: “Uhljeb – uhljebiti – postaviti na neku stvarnu ili izmišljenu poziciju osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije, a na to se mjesto postavlja zbog rodbinske, zavičajne, prijateljske ili stranačke pripadnosti ili podobnosti”.

Na stranici postoji nekoliko rubrika – uhljebzine, kleptira, konkuriraj, aleja. Za sada prvi prozvani u rubrici aleja jest HDZ-ovac Željko Krapljana, a stranica nudi i kviz, rječnik i dnevnik lokalnog uhljebitelja.

A.B.

0 comments