Danas krenula javna rasprava o legalizaciji medicinske marihuane

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je kako danas kreće javna rasprava o pravilniku kojim se regulira stavljanje pripravaka na bazi indijske konoplje u promet.

U pravilniku će biti reguliran način na koji će liječnici propisivati, a ljekarnici izdavati medicinski kanabis, u kojim oblicima i pod kojim uvjetima, rekao je u ponedjeljak Varga. Savjetovanje o novom pravilniku trajat će 15 dana, nakon čega će biti objavljen u Narodnim novinama, piše na stranicama Ministarstva zdravlja.

Podsjetimo, pri Ministarstvu zdravlja 20. siječnja 2015. godine osnovano je stručno Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Zadaća Povjerenstva bila je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju. Na prvoj sjednici, Povjerenstvo je preporučilo promjenu zakonske regulative kako bi se omogućila primjena medicinske marihuane.

“Imajući u vidu novije znanstvene i medicinske spoznaje, te činjenicu da bolesnici u Hrvatskoj kupuju kanabis na crnom tržištu, nužno je regulirati njegov uzgoj, preradu, promet i propisivanje u medicinske svrhe. Važeći zakon to ne dopušta, što je dovelo do neodržive situacije da teški bolesnici završavaju na sudu pod prijetnjom zatvorskih kazni”, bio je zaključak prve sjednice.

Osim promjene zakonodavstva, pisao je Novi list u siječnju, tražilo se i uvođenje efikasnih mehanizama kontrole kojima bi se spriječila svaka moguća zlouporaba, te se istaknulo kako previsoka cijena medicinskog kanabisa također može učiniti lijek nedostupnim pacijentima.

Što se Zakona o suzbijanju zlouporabe droga tiče, njime je općenito dopuštena upotreba droge u medicinske svrhe, ali nije regulirana upotreba kanabisa, pa se njegova primjena smatra zlouporabom. Istodobno, tim je zakonom u Hrvatskoj dozvoljen uzgoj, prerada i promet opijumskim makom u medicinske svrhe, pa bi na isti način, istaknulo je Povjerenstvo, trebalo regulirati i kanabis.

Stručno povjerenstvo za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe, kazali su u Ministarstvu zdravlja, završilo je u kolovozu s radom i donijelo smjernice po kojima bi upotreba indijske konoplje u Hrvatskoj postala legalna za oboljele od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma.

Godina 2015. mogla bi biti prekretnica u povijesti legalizacije marihuane. Osim Hrvatske, ozbiljni planovi za legalizaciju postoje i u mnogim drugim državama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Luksemburga, Jamajke itd. Među poznatijim primjerima zemalja gdje se marihuana legalizirala američka je savezna država Colorado, u kojoj je legalizacija dovela do pada kriminala za čak 10 posto, multimilijunske zarade te smanjenja nezaposlenosti.

J.F.

0 comments