Dan ustanka naroda Hrvatske u Srbu

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske obilјežit će Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu 26. srpnja s početkom u 12 sati, u podnožju Spomenika ustanku.

“Podsjetimo, nakon tjedana izloženosti ustaškoj represiji, stanovništvo ličkog kraja 27. jula 1941. odlučilo je podignuti ustanak. Ustanak je buknuo koordinirano, s obje strane gornjeg toka rijeke Une, na teritoriju jugoistočne Like i jugozapadne Bosne i u roku od nekoliko dana ustanici su uspjeli osvojiti područje od Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova do Donjeg Lapca i Srba. Sve do raspada Jugoslavije, dan ustanak u Srbu obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, danas se taj dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske”, stoji u pozivu organizatora.

Tradicionalno će se dan ranije, odnosno 25. srpnja, s početkom u 11 sati na istoj lokaciji održati i Lički višeboj. Iste večeri, s početkom u 21 sat bit će prikazan dokumentarni film Aristofan u Dnopolјu redateljice Nataše Milojević. Kako navodi autorica, riječ je o video eseju o ženama i izazovima svakodnevice koju one, u ličkim gradovima i selima, pretvaraju u umjetnost življenja.

A.B.

0 comments