Blokada splitske luke: Radnici se vezali ispred ‘Tina Ujevića’

Prosvjedna akcija SOS za trajektnu luku nakon trodnevne stanke danas se nastavila blokadom isplovljavanja trajekta Tin Ujević, koji je u 14 sati trebao isploviti za otok Hvar. Naime, radnici Trajektne luke Split (TLS) vezali su se lancima za ograde postavljene na vezu, čime su onemogućili prometovanje rečenog plovila. Kako bi se omogućila normalna plovidba na toj relaciji, pripadnici interventne policije bili su prinuđeni kliještima sječi lance, pa i udaljavati nezadovoljne radnike.

Policajci u punoj opremi nasilno su odvukli radnike, njih petnaestak u lancima, prema policijskoj marici. “Svi radnici su dobili upozorenje da će im sljedeći prosvjed biti – hapšenje!”, kazao je predsjednik Sindikata lučkih radnika TLS-a Duško Dadić, koji je od policijskog zapovjednika tražio pisano obrazloženje, odnosno temeljem kojeg zakona se čini nasilno privođenje djelatnika koji legalno štrajkaju na svojem radnom mjestu.

Podsjećamo, Sindikat lučkih radnika Trajektne luke Split, prosvjede je pokrenuo 15. listopada, kada je u jutarnjim satima bila blokirana splitska luka. Na blokadu ih je potaknuo direktor Toni Medvidović, koji ih je obavijestio da im u naredno vrijeme neće moći isplaćivati plaće, jer splitska Lučka uprava već 11 godina odugovlači s potpisivanjem “zakonitog koncesijskog ugovora”, a tu pravnu prazninu koristi kako bi usluge TLS-a plaćala po nižim tarifama. O tome što zapravo zahtijevaju prosvjednici i zašto, podrobnije se možete upoznati ovdje.

Kako tvrdi Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture, radnički zahtjevi su neopravdani, jer tarife nisu niže nego u drugim hrvatskim lukama, a prema pisanju pojedinih medija, najveći problem leži u vlasniku koji izvlači dobit poduzeća, što za posljedicu ima nelikvidno poslovanje.

S.T.

0 comments