Apsolutna većina u Saboru šuti o TTIP-u

“Šutnju 97,35 posto svih zastupnika Hrvatskog sabora o CETI i TTIP-u smatramo poraznim znakom neshvaćanja procesa koji određuju budućnost našeg osiromašenog i uvelike obespravljenog društva. Dok rasprava o CETI i TTIP-u bukti širom europskih metropola kao i na Capitol Hillu, a pokrajinske i gradske vlasti Njemačke, Austrije i Italije donose vlastite rezolucije o TTIP-u, hrvatski političari i dalje drže glave u pijesku”, poručuju iz koalicije koju čine građanska inicijativa Zaustavimo TTIP, organizacije civilnog društva BRID, Zelena akcija, GONG i sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati.

Naime, 16. travnja, uoči Globalnog dana akcije protiv sporazuma TTIP i CETA, “uputili smo zastupničkim klubovima u Hrvatskom saboru pismo kojim smo ih pozvali na javno očitovanje o transatlantskim trgovinskim i investicijskim sporazumima između EU i SAD-a (TTIP) te Kanade (CETA)”. Nakon što je istekao izvorni rok za očitovanjem do 1. svibnja, upit je ponovljen. Tek mjesec dana kasnije o ovim sporazumima očitovale su se samo dvije od 16 parlamentarnih stranaka koje čine samo 4 od 151 zastupnika. To su ORaH i njezina predsjednica Mirela Holy, Hrvatski laburisti – Stranka rada i njezina predsjednica Nansi Tirelli i član stranke Zlatko Tušak te nezavisni zastupnik Dragutin Lesar, Po ovom pitanju samoinicijativno se oglasio i izvanparlamentarni Blok umirovljenika zajedno (BUZ).

“I ORaH i Hrvatski laburisti u potpunosti se protive sklapanju ovih sporazuma i to uslijed netransparentnosti pregovora, ugrožavanja demokratskih standarda i pogodovanja korporacijama. Mirelu Holy i OraH posebno brinu mogućnosti snižavanja standarda zaštite okoliša, sigurnosti i proizvodnje hrane, zdravlja, radnih i socijalnih prava. Nansi Tirelli se osvrće na rizike narušavanja radničkih prava, pogodovanje korporacijama i investitorima i neravnotežu u zakonodavstvu na štetu lokalnih interesa, dok zastupnik Lesar ističe dodatno i rizike po javno zdravstvo i zaštitu potrošača. Obje stranke namjeravaju aktivno raditi na problematiziranju ovih sporazuma, u čemu je prvi korak prozivanje Vlade RH zbog manjka informacija spram Sabora i javnosti te izostanka konkretnih argumenata za načelno stajalište Vlade da su ovi sporazumi dobri i za Hrvatsku i za EU. BUZ smatra da su pozitivni učinci TTIP-a po Hrvatsku zanemarivi, no da je potpisivanje neizbježno uslijed njegova značaja kao ekonomskog saveza demokratskih država, a istodobno se snažno protivi sporazumu TISA o uslužnim djelatnostima kao posebno štetnim po Hrvatsku”, pojašnjavaju iz koalicije udruga i sindikata. Cjelovita očitovanja spomenutih političara i stranaka možete pronaći na sljedećem linku.

20150519 Ocitovanja zastupnika i politickih stranaka o TTIP i CETA

“U nadi da se u prvom redu radi o neznanju, a tek onda o nemaru, po treći puta pozivamo sve političke stranke kojima su hrvatski građani svojim glasom dali i moć da odlučuju u njihovo ime da se osvijeste i javno očituju o TTIP-u i CETI”, poručuju iz ove kolacije udruga i sindikata.

R.T.

0 comments