Akupunktura Varoša: Ugurajmo hotel, izgurajmo građane!

Nepostojanje strategije splitskog turističkog rasta posljednjih je godina transformiralo gotovo čitav grad, a naročito jezgru i četvrti u njezinoj neposrednoj blizini. Nedovoljne hotelske kapacitete kompenzira niz malih iznajmljivača koji su se tom poslu okrenuli kao relativno lakom i stabilnom izvoru prihoda u gradu sa službeno 40000 nezaposlenih pa tako za sada privremeno, ljeti, svjedočimo prenamjeni čitavih stambenih ulica i blokova u apartmanske i ugostiteljske.

Ta vrlo brza funkcionalna promjena, u manje od desetljeća, one preostale stanare koji se ne bave iznajmljivanjem stavlja u nezavidan položaj jer se životni stilovi ne mijenjaju istim ritmom. Oni koji se poslovno, ali i mentalno ne uspijevaju prilagoditi turističkom tsunamiju, postepeno se iseljavaju iz turistički atraktivnih područja, a jedan od aspekata zbog kojeg turisti danas dolaze u Split, autentično iskustvo, nestaje s njegovim stanovnicima. Potreba za gradom i potreba za zaradom iz perspektive stanovnika u očitoj su disonanci, a njihovo uravnoteženje vjerojatno je najvažniji zadatak Splita, kao i svake druge jedinice lokalne samouprave koja gotovo u potpunosti ovisi o turizmu.

varos hotel druzenje 3Iako je gubitak obrtničkih radnji, trgovina, knjižara, kina i ljekarni, gubitak duha grada za čije nositelje, stanovnike, ostaje sve manje društvenog ili javnog prostora u kojem bi se mogao manifestirati, nešto što vjerojatno možemo samo usporiti, ali ne i zaustaviti, borba za oaze građanskog u tepihu apartmana, kafića, restorana i štekata nije bezvrijedna niti sasvim uzaludna. Štoviše, upravo su te i takve oaze resurs iz kojeg atraktivnost crpi prilično neinventivna turistička ponuda koja se za većinu svodi na krevet, tuš, sendvič i pivo. U planiranju i upravljanju trebalo bi stoga voditi računa, kada je već dobrobit građana stavljena u drugi ili peti plan, da su stvarni urbani prostori, heterogeni, spontani, slobodni, vitalni, identitetsko blago koji ne može nadomjestiti nikakva umjetna turistička ponuda.

Gusto izgrađen Varoš, strukturom sličan mediteranskom selu, 2013. godine bio je poprištem atraktivne interdisciplinarne studentske radionice Akupunktura Varoša kojom su identificirane točke, “neartikulirani urbani džepovi” gdje se “sitnim intervencijama s velikim potencijalnim učinkom” pokušao oživjeti identitet naselja. Svi tada prepoznati prostori i postupci bili su usmjereni prvenstveno na dizanje kvalitete života stanovnika Varoša, a dokaz da je koncept dobro artikuliran bila je iznimna posjećenost prezentacija rezultata radionice, a i dio realizacija koje su gotovo trenutno počele funkcionirati.

Jedan od prvonagrađenih radova bio je Sidić čija je ideja bila dodavanje jednostavnog multifunkcionalnog elementa, gradela, prostora za čitanje i igru te radne plohe na postojeći zidić u Kamenitoj ulici, uz još uvijek praznu zelenu parcelu na križanju Kamenite i Arapove na kojoj se ni tada nije projektiralo jer je bilo rečeno da se radi o privatnoj zemlji. Prepoznavši i mapirajući tu točku kao tradicionalni prostor za druženje i kroz intervjue sa susjedima koji se živo sjećaju zajedničkih aktivnosti, mladi su ih autori skromno reflektirali i uobličili, no veliki značaj te male predložene intervencije leži u prepoznavanju suštine grada. Varoš, u kojem se sve više kuća i konoba pretvara u apartmane, posljednje tragove svoje vrijednosti i svojeg karaktera može zadržati samo čuvanjem i oplemenjivanjem tih nekoliko preostalih prostora na kojima je urbani život moguć.

varos zabranjeno parkiranje hotelZa Varoš iznimno rijedak prostor od gotovo tristo kvadrata sa zdravim stablima s vremenom je od mjesta druženja i igre postao parkiralište, a nedavno je susjede uznemirila i najava da će na parceli osvanuti i nova građevina ugostiteljsko-turističke namjene. Pokušavajući istražiti temeljem čega je investitor, tvrtka Expletus d.o.o. vlasnice Marijane Ribičić Luetić, tražio dozvole za gradnju, te izraziti svoje neslaganje ubacivanjem još jedne građevine u ionako gustu matricu, susjedi su se obratili i Gradu i Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture, ali i Građevinskoj inspekciji, Poreznoj upravi, Ministarstvu graditeljstva te nizu vezanih institucija koje bi mogle rasvijetliti ovaj slučaj.

“Opravdano sumnjamo da se Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo želi oglušiti na primjedbe susjeda (predana je peticija s 46 potpisa neposrednih susjeda, među kojima ima i “stranaka u postupku”, dakle, međašnika), a naša se sumnja temelji na čitavom nizu propusta (namjernih ili slučajnih) raznih gradskih institucija”, stoji u podnesku koji su poslali susjedi, pozivajući se na status B zone konzervatorske zaštite i postojeći Generalni urbanistički plan.

Apeliraju da se “preispita odluka kojom se protivno volji svih susjeda udovoljava zahtjevima investitora, koji ovim objektom ne rješava svoje egzistencijalno pitanje, nego u već prenapučenoj sredini, preizgrađenoj i zaštićenoj, namjerava graditi objekt gospodarske namjene, a pritom uništava vrlo vrijednu zelenu površinu koja je godinama bila jedino dječje igralište u tom dijelu Varoša”. Pitaju kako je uopće prostor kvalificiran kao park postao “dvor” te hoće li se poštovati GUP po kojem treba zaštiti postojeće zelenilo.

varos hotel druzenjeVlasnik zemljišta Stjepan Gojsalić prije tri je godine pokušao zatvoriti Arapovu ulicu željeznim vratima, učinivši je tako slijepom, a park ogradio žicama. Tada su se stanari prvi puta glasno pobunili i vrata su uklonjena, ali od strane gradskih komunalaca upućeni su na privatne tužbe “jer se radi o privatnom zemljištu”. Danas je prostor ponovno zatvoren i sniman.

Investitorica Marijana Ribičić Luetić, donedavno članica gradskog SDP-a i šefica Nadzornog odbora gradske tvrtke Splitska obala, postala je poznata javnosti kroz dvije opskurne afere. Prošlog je ljeta njezina agencija Globo travel pokušala posjetiteljima festivala Ultra iznajmljivati plažne ležaljke za 300 Kn, što je tada objašnjavala time da se ne radi o nikakvom iznajmljivanju ili koncesiji, već je njezina tvrtka samo ubirač provizije za marketing.

Prošli je pak mjesec ponovno aktualizirano dodjeljivanje povlaštenog parkinga njezinoj tvrtki na Manušu, za koji se ispostavilo da uopće ne glasi na tu tvrtku, već na hotelsku koja na to ima pravo, a ona se, smatrajući da joj je rezervacija parkinga regularnim putem preskupa, obratila prijatelju Juroslavu Buljubašiću koji ima hotel da preda zahtjev umjesto nje. To ju je koštalo članstva u SDP-u i mjesta u Nadzornom odboru Splitske obale, no izgleda da nije promijenilo pristup poslovanju.

Naime, upitana što je sa spornim novim hotelom u Varošu za koji je Gradu podnijela nepotpun zahtjev za građevinsku dozvolu, investitorica Ribičić Luetić jednom mediju odgovara da “na tom zemljištu treba biti vrt s uređenom hortikulturom, drvenim stolovima, ali parkinga tamo više neće biti”. Nije, naravno, rekla kolika bi bila kvadratura tog vrta, a da ne treba biti ni parking, slažu se i stanari koji ga sada koriste. Trebaju i žele park.

varos hotel druzenje 2Prijedlog da se ta varoška točka oblikuje kao prostor za druženje nije puki nostalgičarski hir nekolicine arhitekata i susjeda. Tiha agresija kojom se svaki od građevina slobodan prostor u centru Splita pretvara u hotele i hostele ima granica, ne romantičarskih, već granica održivosti.

Uguravati hotel na mjesto gdje je već sada promet praktično nemoguć, povlači za sobom problem ne samo za Kamenitu, već i za okolne ulice i kvart. Sječa ionako rijetkih stabala u suprotnosti je s nedavno bučno najavljivanim i od Grada podržanim planom stvaranja zelenog prstena oko splitske gradske jezgre. Vlasništvo, ostvareno darovnicama, promjena namjene na temelju zabilježbi, mogu i biti pravno korektni, što će se tek ispitati, ali s razlogom postoji i podzakonski akt koji se zove Generalni urbanistički plan, a postoje i regule Ministarstva kulture za ovako osjetljive prostore. Pravo prvokupa grada ili države također nije stavka uvedena zato da bi Grad na svakoj sjednici potrošio vrijeme na desetke točaka kojim se tog prava odriče – ono postoji da bi grad štitio svoje interese i razvijao se.

Živjeti i raditi u gradu znači živjeti i raditi u zajednici gdje granice vlastite slobode određujemo granicama slobode svojih sugrađana. Ako država Ustavom štiti vlasništvo, podjednako štiti vlasništvo nad parcelom kao i vlasništvo susjeda te parcele. Ako njih gotovo pedeset smatra da će njihovom vlasništvu biti umanjena vrijednost izgube li park, imaju svako pravo pitati kako i zašto.

Diana Magdić

Ovaj tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Ostvarivanje prava građana na javno informiranje.

1 comments
Marijana Ribicic Luetic
Marijana Ribicic Luetic

Marijana Ribicic Luetic

1 minute ago

Expletus d.o.o.

Kamenita 9A

Split

Stav.cenzura.hr

n/r Igor Mušić, Mašenjka Bačić  

Šetalište Bačvice 10

Split

Split, 17.02.2016.

Predmet: Demant netočnih navoda

Poštovani,

Sukladno Zakonu o medijima članak 40. tražim ispravak netočnih navoda na Vašem portalu jer ste tvrtki Expletus načinili štetu sukladno članku 21. st. 2. navedenog Zakona. Traži se ispravak članka od 14.02. potpisan od Lari Lurić. Ne odgovara istini da je parcela bila Gradska. Zatražite povijesni izlist u zemljišniku zem 8680/1. Od strane Parkova i nasada nije donesena potvrda da se predmetno stablo ne smije rušiti. Zatražite Rješenje Parkova i nasadi od 06.11.2016. Također ne odgovara istini da je to zelena površina i da je ikad došlo do prenamjene u građevnu parcelu. Ne odgovara istini da za ograđivanje vlastite parcele treba građevinska dozvola, a kamoli lokacijska dozvola. Postavljanje ograde je Zakonska obveza vlasnika temeljem Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čl. 102, st. 2. Ako već novinari pišu o nečem neka pišu istinu potkrijepljenu dokazima i pročitaju Zakone, a ne iznositi neistine na štetu imovine tvrtke. Traži se demant vezano za objavu članka od 15.02. potpisanog od strane g. Santrića. Istina se nalazi u Zakonima Republike Hrvatske, a ne u osobnom mišljenju i stavu g. Santrića koji nasosi štetu tvrtki Expletus zbog svog osobnog interesa! Molim citate Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i to čl. 9., 102., 104., 105., 167., koji će demantirati osobno mišljenje i stav g. Santrića. 

Marijana Ribičić Luetić

Direktorica

Trackbacks

  1. […] parceli u Kamenitoj ulici u Varošu na kojoj se namjerava graditi hotel u subotu se ujutro, kad ne rade ni građevinski inspektori niti komunalno redarstvo, pojavio […]