70 godina Gradskog kazališta mladih

Gradsko kazalište mladih Split, jedno od najstarijih kazališta za djecu i mladež u Hrvatskoj, sutra slavi 70. obljetnicu svoje prve javne izvedbe.

Osnovano je u prosincu ratne 1943. godine u hrvatskom zbijegu u El Shattu, na inicijativu nekolicine entuzijasta, kao Dječje kulturno-umjetničko društvo Titovi mornari. Članovi su bili djeca u zbijegu prebačena u Afriku preko Visa i Italije, a djelovala su u okviru folklorne sekcije, baletne i dramske sekcije te zbora.

Dana 18. veljače 1944., nakon samo dva mjeseca postojanja, Društvo je upriličilo svoj prvi javni nastup i time udarilo temelje jedinom europskom kazalištu osnovanom na drugom kontinentu. Njihove su priredbe često gostovale u Kairu, Aleksandriji i Suezu, pronalazeći vjernu publiku ne samo među pripadnicima zbijega, već i među savezničkim vojnicima. Koncem travnja 1945., u smiraj Drugog svjetskog rata, vodstvo i članovi Društva vraćaju se u Split i nastavljaju djelovati u svome gradu.

Dana 20. siječnja 1953., odlukom tadašnjih gradskih vlasti, osnovano je Dječje kazalište Titovi mornari, čijim je prvim ravnateljem bio imenovan Nikola Karninčić. Od 1965. u Kazalištu je počeo djelovati prvi profesionalni glumački ansambl, kojega su činili Magda Matošić, Josip Genda, Željko Vičević i Marko Bralić.

Koncem srpnja 1991. Titovi mornari mijenjaju naziv u Kazalište mladih Split, a 10. ožujka 1994., rješenjem Gradskog vijeća grada Splita, Kazalište dobija naziv koji i danas ponosno nosi: Gradsko kazalište mladih ili – skraćeno GKM.

Za svojega dosadašnjeg postojanja Kazalište je nastupalo diljem Hrvatske i na brojnim gostovanjima u inozemstvu, osvajajući brojne nagrade i priznanja, a o njegovu značenju i ulozi dovoljno govori podatak da su u njegovu krilu ponikla velika imena hrvatskog glumišta: Boris Dvornik, Ivica Vidović, Josip Genda, Vasja Kovačić, Mirko Kraljev, Ratko Glavina, Aleksandar Čakić, Vlatko Perković, Neva Bulić, Zoja Odak, Magda Matošić, Veronika Kovačić, Marija Sekelez, Senka Bulić, Gertruda Munitić, Mani Gotovac, Davor Borčić, Rikard Simonelli, Nenad Šegvić, Milan Štrljić, Trpimir Jurkić, Marija Škaričić, Nataša Janjić i drugi poznati i priznati umjetnici.

Svoju dugovječnost i vitalnost GKM duguje ponajviše brojnim naraštajima splitske djece i mladeži koji
su se za proteklih sedam desetljeća okupljali u njegovu krilu. I danas u Kazalištu, uz profesionalni glumački ansambl, djeluju tri iznimno uspješna amaterska studija – Dramski studio za mladež, Dječji dramski studio i Studio za pjevanje i ples – koji trenutačno okupljaju čak šesto polaznika.

Proslava 70. obljetnice prve javne izvedbe GKM-a bit će održana u dvorani Teatrina na splitskim Prokurativama u utorak, 18. veljače, s početkom u 19.30 sati.

O povijesti Kazališta govorit će odabrani umjetnici koji su, svaki na svoj način, obilježili različita razdoblja djelovanja GKM-a: Mani Gotovac, Mirko Kraljev, Nataša Janjić i Trpimir Jurkić. U programu, kroz koji će voditi prof. dr. sc. Tonči Šitin, nastupit će glumica Lidija Florijan i Perlice GKM-a. Uzvanici će moći razgledati i prigodnu izložbu fotografija u foyeru Teatrina, a po završetku službenog dijela programa fešta se seli u kavanu hotela Bellevue gdje će se, uz glazbeni program u izvedbi kvarteta Music Forever i opernih solista Alme Karmelić i Vladimira Garića, nazdraviti slavljeniku, splitskom GKM-u čije srce već punih sedam desetljeća kuca za djecu i mladež grada pod Marjanom.

S.T.

0 comments